Thursday, 8. December 2022.
Unsko-sanski kanton 4° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

28. Oktobra. 2022. Bosna i Hercegovina
UPFBiH: Ograničenje cijena električne energije za privredu je poticaj privrednicima u FBiH 

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine pozdravilo je Odluku Vlade FBiH kojom se u 2023. godini ograničava povećanje cijena snabdijevanja električnom energijom za privredna društva do 20 posto maksimalno u odnosu na prethodnu godinu, pri čemu se to odnosi za ugovore sa godišnjim trajanjem ili duže.

Kako navode, Udruženje poslodavaca je prethodnih dana iniciralo blagovremeno donošenje ove odluke u skladu sa Zakonom o električnoj energiji u Federaciji BiH, kako bi se za narednu godinu utvrdilo, odnosno, ograničilo povećanje cijene električne energije za privredna društva, te do kraja godine sklopili ugovori o snabdijevanju električnom energijom čija bi primjena počela 1. januara 2023. godine.

“Donošenjem ove odluke Vlada FBiH je omogućila da bh. privredna društva ostvare određenu konkurentsku prednost kada je u pitanju plasman njihovih proizvoda kako na domaće, tako i na inozemna tržišta, jer električna energija predstavlja jednu od najznačajnijih ulaznih komponenti u proizvodnji i poslovanju generalno”, ističu iz Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine.

Ograničenje cijene električne energije za privredna društva do 20 posto, kažu iz udruženja , ujedno znači i poticaj zadržavanju postojećih i kreiranju novih radnih mjesta, ulaganja u nove pogone i tehnologije, povećanje izvoza, punjenje budžetskih i vanbudžetskih fondova.

Ovom odlukom je, s druge strane, osigurana stabilnost elektroenergetskog sektora u FBiH i Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH, koje uz redovno snabdijevanje domaćih potrošača može nastaviti izvoziti električnu energiju i na taj način osiguravati profit za kompaniju, ističu iz Udruženja poslodavaca Federacije BiH.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision