Utorak, 1. Oktobra 2019.
Unsko-sanski kanton 18° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

1. Oktobra. 2019. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno
UN uputio protestnu notu BiH zbog istupa Ivice Dronjića

Ured Ujedinjenih Nacija u Bosni i Hercegovini prvi put u njenoj historiji poslao je protestnu notu zbog istupa jednog njenog zvaničnika, doduše bivšeg.

Riječ je o Ivici Dronjiću koji je kao kadar HDZ-a i Dragana Čovića bio ambasador BiH UN-u, a kojeg je s ove funkcije smijenio aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Razlog za reakciju UN-u bilo je Dronjićevo gostovanje na N1 23. ovog mjeseca, kada je dotični iznio niz pogrda na račun države Bosne i Hercegovine.

Ivica Dronjić je, između ostalog, govorio i o svom viđenju trenutnog položaja naše zemlje u Ujedinjenim nacijama i političkog ugleda.

“Naš rejting u UN-u je takav, naš regionalni koordinator kod nas ovdje u Sarajevu je iz Moldavije. Znači, Moldavija nam je postala Zapad”, kazao je Dronjić što je izazvalo oštru reakciju iz Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini.

Iz Kancelarije Ujedinjenih nacija u BiH danas je na adresu Ministarstva vanjskih poslova BiH stiglo protestno pismo u kojem traže objašnjenje za Dronjićeve izjave.

“Željeli bismo naglasiti da su, kao organizaciji koja pridaje najveći značaj svom odnosu sa svih svojih 193 države članice i koja je uspostavljena na premisi punog poštovanja ravnopravnosti i ljudskih prava, takve izjave neprihvatljive. Bosna i Hercegovina je izuzetno vrijedan partner i doprinosi radu Ujedinjenih nacija,” navodi se u dopisu koji predstavlja svojevrstan presedan ove vrste.

Napominju da su u posljednje četiri godine UN i BiH uspostavili i održavaju vrlo uspješno partnerstvo u sklopu UN-ovog razvojnog programa u BiH (UNDP), što je rezultiralo ukupnim ulaganjem od 250 miliona američkih dolara namijenjenih za poboljšanje života BH građana.

“Iskreno se nadamo da je izjava ambasadora Dronjića izoliran slučaj i ne predstavlja službeni stav Ministarstva vanjskih poslova i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine”, kaže se u UN-ovom dopisu Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Ivica Dronjić je sa mjesta ambasadora BiH pri Ujedinjenim nacijama smijenjen u februaru ove godine po nalogu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića. Na njegovo mjesto Komšić je imenovao Svena Alkalaja.

(Vijesti.ba / S.B.)

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision