Monday, 5. December 2022.
Unsko-sanski kanton 5° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Marta. 2021. Svijet
UN poziva na povlačenje stranih snaga i plaćenika iz Libije

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda je jednoglasno odobrenom izjavom pozvalo na povlačenje svih stranih snaga i plaćenika iz Libije “bez daljnjeg odgađanja”, prenijela je Hina pozivajući se na Reuters.

Pozdravilo je i glasanje libijskog parlamenta za novu ujedinjenu vladu u srijedu, koja bi ovu zemlju bogatu naftom trebala povesti u decembarske izbore nakon desetljeća sukoba koji su izbili poslije svrgavanja s vlasti Moamera el Gadafija.

“Vijeće sigurnosti poziva sve strane da u cijelosti provedu sporazum o prekidu vatre te poziva države članice da poštuju i podrže provedbu sporazuma u potpunosti”, stoji u izvještaju koje je odobrilo svih 15 članica Vijeća.

Embargo na oružje

Prema podacima jednog od glavnih tijela UN-a, krajem 2020. u Libiji je ostalo oko 20.000 stranih vojnika i plaćenika, a od tada nisu uočena bilo kakva povlačenja.

“Vijeće sigurnosti poziva sve države članice na potpuno poštivanje UN-ova embarga na oružje u skladu s odgovarajućim rezolucijama Vijeća sigurnosti”, stoji u tekstu.

Embargo na oružje, uveden nakon što je pod vodstvom NATO-a s vlasti svrgnut Gadafi, već godinama se redovito krši, kažu stručnjaci UN-a odgovorni za njegovu provedbu.

Njihov godišnji izvještaj očekuje se narednih dana.

Stručnjaci su i ranije osuđivali prisutnost u Libiji ruskih plaćenika, turskih trupa i naoružanih skupina koje su činili Sirijci, Sudanci i državljani Čada.“Vijeće sigurnosti prepoznaje potrebu za planiranjem postupka razoružanja, demobilizacije i reintegracije oružanih skupina, za reformom sigurnosnog sektora i za primjenom sveobuhvatnog civilnog sigurnosnog plana za Libiju u cjelini”, stoji u saopćenju.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision