Friday, 22. October 2021.
Unsko-sanski kanton 11° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

10. Oktobra. 2021. Zanimljivosti
Ulazak u Veneciju morat će se unaprijed rezervirati i platiti

Kada je pandemija prošle godine onemogućila dolazak masama turista, stanovnici Venecije kao da su živjeli u drugom gradu, gradu koji im je pripadao koliko i turistima koji ih istiskuju s njihovih kamenih pijaca, kaldrmisanih uličica, čak i iz stanova.

U tihom gradu, zvona sa 100 zvonika, zapljuskivanje vode iz kanala i venecijanski dijalekt odjednom su postali dominantni zvukovi. Kruzeri koji su do tada iskrcavali hiljade posjetitelja i izazvali štetne valove u potonulom gradu nestali su.

No, piše New York Times, sada gradske vlasti podižu kontrolu nad ogromnim gužvama na novi nivo, uvodeći visokotehnološka rješenja. Tako koriste stotine nadzornih kamera za nadzor posjetitelja i sprječavanje gužve.

Sljedećeg ljeta planiraju instalirati i kapije na ključnim ulaznim mjestima. Kako je predviđeno, posjetitelji koji dolaze samo na jedan dan morat će rezervirati unaprijed i platiti naknadu za ulazak. Ako previše ljudi želi doći, neki će biti odbijeni.

Gradonačelnik Luigi Brugnaro i njegovi saveznici kažu da im je cilj stvoriti grad pogodniji za život njegovih građana.

“Ili smo pragmatični, ili živimo u svijetu bajki”, rekao je Paolo Bettio, koji vodi Venis, kompaniju koja se bavi gradskom informacionom tehnologijom.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision