Saturday, 22. January 2022.
Unsko-sanski kanton 0° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

16. Decembra. 2021. Svijet
Ukrajinski zvaničnik: Ruske trupe i dalje su na našoj granici, mogu se povećati vrlo brzo

Sekretar ukrajinskog Vijeća sigurnosti i odbrane Aleksej Danilov govorio je o trenutnoj krizi na istoku Ukrajine te je poručio kako se veliki broj ruskih vojnika i dalje nalazi na istočnoj granici između Ukrajine i Rusije.

Prema izjavi ukrajinskog zvaničnika za Reuters, u ovom trenutku se na ukrajinsko-ruskoj granici nalazi oko 92.000 vojnika što predstavlja značajan broj, ali i dalje nedovoljan da se izvrši invazija na Ukrajinu.

“Ništa se nije promijenilo. Zabilježeno je manje povećanje trupa, ali i dalje je to nedovoljno kako bismo mogli reći da će Rusija sigurno sada izvršiti invaziju”, rekao je Danilov.

Na pitanje novinara koliko bi zapravo trupa Rusija trebala izvesti na granice kako bi mogla započeti invaziju, Danilov je bio jasan.

“Rusija bi trebala još najmanje 500 do 600 hiljada vojnika na granici kako bi kontrolisala situaciju tokom ofanzive. Rusija može povećati broj trupa u svakom momentu, ali bi im trebalo više od 24 sata da dovedu dovoljan broj trupa kako bi izvršili invaziju”, pojašnjava Danilov.

Na kraju, Danilov je naglasio kako Ukrajina ne želi eskalaciju situacije te da ne namjerava vojne operacije koje bi uključivale vraćanje istočnog dijela Ukrajine pod ingerenciju Kijeva.

“Našem narodu niko neće naređivati, niti ćemo tolerirati nekoga ko bi se prema nama ponašao kao car. Da li je kompromis moguć? Naravno da jeste, ali ne pod cijenu naše nezavisnosti i naše države”, zaključio je Aleksej Danilov.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision