Monday, 5. December 2022.
Unsko-sanski kanton 6° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Marta. 2021. USK
Bihać: Otvorena izložba “Bili jednom mlinovi unski”

U okviru obilježavanja Dana grada Bihaća, u Gradskoj galeriji je otvorena izložba pod nazivom „Bili jednom mlinovi unski“. Ova izložba ima za cilj da predstavi jednu epohu života u gradu na Uni. Od velikog broja mlinova na rijeci Uni, danas je ostao tek poneki.

Oko šezdeset fotografija starih unskih mlinova, koje su ovih dana izložene u gradskoj galeriji u Bihaću, pobudilo je veliko interesovanje građana. Starije generacije sa sjetom, a mlađe sa znatiželjom, da vide kako je to nekad izgledalo.

Od Martinbroda do Bosanske Otoke bilo je na desetine i desetine mlinova. Svi su se mlinovi zvali po prezimenu vlasnika. Danas mlinova je sve manje. Ostao je još poneki mlin da prkosi vremenu.

U naselju Dobrenica nedaleko od Bihaća ostala su još dva. Ovaj mlin porodice Dejanović postoji već 120 godina. Nekad su mušterije i po mjesec dana čekale da dođu na red a danas je situacija znatno drugačija.

Vremena se mijenjaju, a tako i način života. Ovaj bi posao u narednim godinama mogao skroz nestati jer nema ko da nastavlja tradiciju. Mlade ljude mlinovi ne zanimaju.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision