Thursday, 2. February 2023.
Unsko-sanski kanton -1° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

30. Aprila. 2022. Zanimljivosti
Ukleta kuća sa 2.000 vrata i 10.000 prozora privlači turiste

Postoje razne priče i legende o misterioznim kućama širom svijeta, a zbog svoje tajnovitosti privlače hiljade turista željnih avanture. Jedna takva nalazi se u San Hoseu u Kaliforniji, a mnogi tvrde da je to najukletija kuća na svijetu.

Naime, davne 1886. godine ekscentrična Sara Vimčester kupila je kuću koja je u početku imala osam soba. Sara nije bila zadovoljna izgledom kuće te se bacila u renoviranje koje se pretvorilo u cjeloživotni projekt na koji je potrošila otprilike 5,5 miliona dolara.

Nakon što je preminula 1922. godine otkriveno je kako je skromnu kuću pretvorila u nevjerovatno zdanje s modernim vodovodnim sistemom, 160 soba, šest kuhinja i dva podruma. Kuća ima dvije hiljade vrata i 10.000 prozora. Ipak, neke druge stvari vezane za ovu neobičnu kuću su još čudnije.

Sara je ugradila nekoliko vrata u kući koja se ne mogu se otvoriti. Neki prozori su postavljeni u sobe bez ikakvog izvora svjetlosti. Kuća ima nekoliko stepeništa koje ne vode nikamo. Sve je prepuno tajnih prolaza, a posebna zanimljivost je ormarić koji kada se otvori vodi kroz 30 soba u kući.

Naravno, uskoro su se pojavile brojne priče i legende kojima su ljudi pokušali objasniti zašto je to Sara, koja je bila udovica Vilijama Virta Vinčestera, izumitelja puške Winchester, tako napravila.

Mnogi vjeruju da su je u kući proganjali duhovi svih onih pogubljenih spomenutim oružjem te da su sobe zapravo odraz noćnih mora koja je proživljavala u posljednjim godinama života. Drugi tvrde da je izgradila lavirint kako bi pobjegla od zlih duhova koji su je proganjali. Navodno je čak i svake večeri spavala u drugoj sobi kako bi im pobjegla.

Bilo kako bilo, misteriozna Vinčesterina kuća danas je velika turistička atrakcija koju posjećuje velik broj zaljubljenika u neobjašnjive fenomene, a pogotovo one koji vjeruju u duhove. U njoj je na desetine posjetilaca osjetilo “prisutnost” zbog čega je često nazivaju i najukletijom kućom na svijetu.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision