Saturday, 22. January 2022.
Unsko-sanski kanton -3° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

22. Decembra. 2021. Svijet
Ujedinjene nacije: Vojna aktivnost u Libiji može prerasti u sukob

Misija podrške Ujedinjenih nacija u Libiji (UNSMIL) upozorila je da bi se sigurnosna situacija u Tripoliju mogla pretvoriti u sukobe.

UNSMIL je izdao saopćenje u vezi s raspoređivanjem vojnih jedinica u nekim dijelovima Tripolija i zatvaranjem nekih ulica za saobraćaj. Upozoreno je da bi se aktivnosti u glavnom gradu mogle pretvoriti u sukobe, javlja Anadolija.

“UNSMIL je zabrinut zbog aktualnih događaja vezanih uz sigurnost u Tripoliju”, navodi se u saopćenju.

Sve aktivne libijske strane pozvane su da “djeluju zdravorazumski i pripreme sigurno okruženje koje će doprinijeti uspješnom provođenju procesa tranzicije i izbora koji će se održati u mirnom ozračju”.

Tokom dana, teško naoružana vojna vozila bila su raspoređena u područjima Zawiya i Bab bin Ghashir u Tripoiju, a neke ulice su zatvorene za saobraćaj. Osim toga, uočeni su vojni pokreti u regijama Sidre i Tarik al-Shuk.

Univerzitet Tripoli objavio je da je obrazovanje obustavljeno, a studenti su zamoljeni da se vrate svojim domovima iz sigurnosnih razloga.

Na sastancima Foruma za libijski politički dijalog održanim pod vodstvom UN-a u novembru 2020., odlučeno je da se predsjednički i parlamentarni izbori u zemlji održe 24. decembra 2021.

Dok se na izborima za kandidaturu prijavilo 98 osoba, Vrhovna izborna komisija odbila je prijave 25 kandidata iz razloga kao što su “dvojno državljanstvo” i “pravomoćna sudska odluka”.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision