Monday, 23. May 2022.
Unsko-sanski kanton 14° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

20. Januara. 2022. Bosna i Hercegovina
Udruženje žrtava i svjedoka genocida traži reviziju svih nepotvrđenih optužnica za ratne zločine

Udruženje žrtava i svjedoka genocida pozvalo je novi sastav Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine da hitno realizuju prijedloge i zaključke iz dva izvještaja Džoane Korner koji su rađeni po zahtjevu OEBS-a i Tužioca ICTY/MICT, a posebno dio koji se odnosi na način i kvalitet podizanja optužnica.

“Tražimo da se hitno napravi revizija svih slučajeva nepotvrđivanja optužnica od strane Suda BiH i utvrdi konkretna odgovornost, ali i da se takve optužnice zanove, ponovo dorade i podnesu na potvrđivanje Sudu, uključujući posljednju protiv Milenka Stanića”, naveli su iz Udruženja.

Iz Udruženja su, takođe, pozvali sve učesnike odgovorne za realizaciju revidirane strategije da hitno pristupe realizaciji revidirane strategije Aneks B Strategije i A listi prioriteta Pravila puta, što je zakonska obaveza Tužilaštva BiH.

Prema njihovim riječima, “od kako je Tužilaštvo BiH preuzelo ingerenciju nad najsloženijim predmetima ratnih zločina, niti jedan zločin tog ranga nad Bošnjacima nije dobio sudski epilog sa osuđujućom presudom”.

“Jedan od prvih i možda pionirski poduhvat je bila optužnica protiv Momčila Mandića, ministra pravosuđa tzv. Srpske Republike BiH, završila je oslobađajućom presudom, zatim načelnik opštine Bosanka Krupa i predsjednik kriznog štaba iste opštine Gojko Kličkovic također oslobođen pred sudom BiH”, naveli su.

Pored oslobođajućih presuda, dodaju iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida, drugi fenomen je da po podizanju optužnice ili već u samoj istrazi, osumnjičeni “saznaju”za mogućnost podizanja optužnice i pobjegnu u susjednu državu.

“Da je i to postalo već uočljivo i previše vidljivo čak i onima koji u tome sudjeluju u posljednje vrijeme pojavljuje i treći fenomen odbacivanje optužnice zbog neruđenosti, naime više od 100 optužnica je vraćeno na doradu Tužilaštvu BiH zbog raznovrsnih manjkavosti, a posljednja optužnica protiv Milenka Stanića, predsjednika kriznog štaba općine Vlasenica”, istali su.

Dodali su da, čak i kad sud potvrdi optužnicu, suđenje nikako da počne.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision