Tuesday, 25. January 2022.
Unsko-sanski kanton -5° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

7. Decembra. 2021. USK
U USK vakcinisano manje od 15 posto građana

U Unsko-sanskom kantonu protiv koronavirusa vakcinisano je manje od 15 posto građana, potvrdio je ministar zdravstva USK Muris Halkić.

“Nažalost, u našem kantonu imamo, mogu slobodno reći zabrinjavajuće mali broj vakcinisanih građana. Taj broj je još uvijek ispod 15 posto od ukupnog broja stanovništva, ako ne računamo one osobe koje su se vakcinisale u zemljama regije, jer za njih nemamo precizne podatke. Kada bismo pretpostavili da je broj takvih ljudi i do zaista maksimalnih 10 posto, ponovo smo daleko od željenog ili potrebnog broja vakcinisanog stanovništva. Naravno i to je jedan od razloga zašto smo prinuđeni predložiti barem djelimično uvođenje VTP pravila, koje bi se za početak trebalo odnositi na ugostiteljske objekte, u kojima će biti organizirane novogodišnje i druge veće praznične proslave”, naveo je Halkić.

U najvećim gradovima kantona, Bihaću i Cazinu, broj vakcinisanih građana je oko 12 posto, bez obzira na organizirane punktove za vakcinaciju i dovoljan broj vakcina proizvođača Fajzer, Moderna i Sinofarm.

“U posljednje vrijeme, maksimalni broj zainteresiranih građana na dnevnom nivou je između 20 i 30. Organizirali smo čak obilazak i vakcinaciju u područnim ambulantama, odnosno prigradskim naseljima i nažalost u kompletnom tom obilasku javilo nam se tek oko dvadesetak naših sugrađana. Ponavljam da je gradski vakcinacijski punkt s dovoljnim brojem vakcina različitih proizvođača dostupan svakim radnim danom i zaista se nadam da će se ova situacija promijeniti nabolje”, kazao je direktor Doma zdravlja Bihać Ademir Jusufagić.

Zdravstveno – epidemiološka situacija u USK još uvijek je pod kontrolom, iako je primjetno povećanje broja hospitaliziranih osoba. U Kovid odjelima Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću trenutno je hospitalizirano 46 pacijenata pozitivnih na koronavirus sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, od kojih je 10 na intenzivnoj njezi.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision