Thursday, 1. December 2022.
Unsko-sanski kanton 3° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

21. Septembra. 2021. USK
U USK u toku više projektnih aktivnosti na regulaciji, uređenju i zaštiti ovdašnjih rijeka

Prema ocjeni odgovornih, zaštita i kvaliteta voda u USK je na zadovoljavajućem nivou. Kroz različite projekte kandidovane od strane lokalnih zajednica ka višim nivoima vlasti u proteklom periodu urađeni su brojni zahvati na uređenju i zaštiti vodnih resursa te sanacija obala rijeka. Bitnu ulogu u tome imaju Fondovi i Agencije, poput Agencije za vodno područje rijeke Save. U ovoj godini već je po ovom osnovu plasirano oko 750.000,00 maraka a očekuje se da će do kraja godine iznos biti i do milion maraka…

Kada je u pitanju USK, u Ključu je u toku uređenje korita rijeka Sane i Sanice. Finansijer je Agencija za vodno područje rijeke Save. U Bosanskoj Krupi, tačnije u Otoci implementira se projekt, također iz sredstava Agencije. Nakon što se osigura građevinska dozvola kreću radovi i u bihaćkom naselju Ripač, dok su u Sanskom Mostu u naselju Gerzovo u završnoj fazi. Za još dva lokaliteta u USK uskoro će biti raspisan tender.

Agencija za vodno područje rijeke Save nadležna je da vodi računa o zaštiti vodnih resursa l. kategorije. Od 15  utvrđenih u Federaciji, dužine oko 2000 kilometara, pet ih je na području USK i riječ je o vodotocima rijeka Une, Sane, Unca, Sanice i Klokota. Od ostvarenih prihoda od vodnih naknada koje uplaćuju fizička i pravna lica, 40 posto sredstava pripadaju Agenciji, direktor Sejad Delić zadovoljan je situacijom u USK.

Projekata bi bilo i više da problem ne stvaraju neriješeni imovinsko-pravni odnosi. To je jedan od glavnih uslova da bi lokalna samouprava mogla aplicirati prema fondu sredstava koja su na raspolaganju za projektno rješavanje evidentiranih problema u ovoj oblasti.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision