Thursday, 2. February 2023.
Unsko-sanski kanton -1° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

19. Aprila. 2022. Region
U Sloveniji počelo prijevremeno glasanje pred nedjeljne izbore

U Sloveniji je počelo prijevremeno glasanje u utorak ujutro pred nedjeljne izbore za 90 članova Državnog zbora (parlamenta).

U 7 sati otvoreno je 96 birališta, po jedno u svakom od izbornih okruga širom zemlje. Na njima svoj glas mogu dati oni birači koji u nedjelju neće biti u mjestu prebivališta ili žele glasati prije iz drugih razloga. Kako je najavljeno, danas će prijevremeno glasati i predsjednik države Borut Pahor.

Prijevremeno glasanje odvijat će se i u srijedu i četvrtak od 7 do 19 sati.

U srijedu pak istječe rok za prijavu birača koji u nedjelju žele glasati izvan mjesta prebivališta, a isto tako i rok za prijavu za glasanje kod kuće, što je mogućnost koja se daje onima koji zbog zaraze koronavirusom ili karantene neće moći to učiniti na biralištu.

Na parlamentarnim izborima koji će odrediti i sastav buduće vlade pravo glasa ima oko 1,65 milijuna slovenskih  birača. Od 90 zastupnika u parlamentu, 88 ih se bira sa kandidacijskih lista 21 stranke i građanske udruge koje su prijavile kandidate na ovogodišnjim izborima.

Preostalih dvoje su zastupnici talijanske i mađarske manjine. Manjinske zastupnike biraju samo punoljetni građani tih zajednica u mjestima gdje žive.

Predizborna kampanja nastavlja se do petka u ponoć, kad nastupa izborna šutnja.

Prema anketi koju je provela agencija Mediana, izlaznost na ovogodišnjim izborima u Sloveniji mogla bi biti znatno veća od one na izborima 2018. godine, kad je glasovalo 52,6 posto registriranih birača, premda neki analitičari smatraju kako je ocjena da bi svoj glas ovog puta moglo dati čak 70 posto birača pretjerana.

Neke ankete koje su objavili slovenski mediji pokazuju vjerojatnu tendenciju konsolidacije političkog prostora i prestanak njegove fragmentacije, pa se očekuje da će zastupnike dobiti šest do sedam političkih stranaka, dok će neke od onih u sadašnjem sazivu Državnog zbora ostati ispod 4-postotnog  izbornog praga, prenosi Hina.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision