Četvrtak, 15. Avgusta 2019.
Unsko-sanski kanton 10° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

15. Avgusta. 2019. USK
U Poslovnu zonu „Pilana“ privatni i javni sektor uložio desetine miliona maraka

Bosanska Krupa se prije nekoliko godina okrenula razvoju poslovnih zona. Uspostavljene su tri među kojima je vjerojatno najpoznatija „Pilana“. Privatni i javni sektor u nju je najviše uložio, desetine miliona maraka. To je priča koja se ne završava tako brzo i jednostavno, zahtijeva kontinuirano praćenje, ulaganje i unapređenje. Većina aktivnosti koje Općina Bosanska Krupa planira u skorijoj budućnosti vežu se za to. U toku su aktivnosti u svrhu proširenja „Pilane“ jer na njoj više nisu postojale dovoljno velike i kompaktne parcele za investitore.

Novi poslovni kapaciteti

-„Pilana“ je ono po čemu smo prepoznatljivi posljednjih godina. U njoj danas radi 15 privrednih subjekata s područja naše općine, Unsko-sanskoga kantona, Bosne i Hercegovine i inozemstva koji su kroz nekoliko godina u izgradnju novih poslovnih kapaciteta uložili oko 30.000.000 KM što u svakom slučaju daje za pravo da očekujemo i veliki broj novih radnih mjesta. Djelatnosti kojima se bave firme u najvećoj mjeri su proizvodnja kabina za radne mašine, galvanizacija, fina obrada metala, proizvodnja karoserija za motorna vozila i proizvodnja prikolica i poluprikolica, kaže Armin Halitović, općinski načelnik Bosanske Krupe. -Da bi se stvorili uslovi investitorima, odnosno, da bi to sve izgledalo kao što danas izgleda, Općina je morala uraditi puno. Sve parcele i objekti snabdjeveni su s odgovarajućim elektroenergetskim priključkom, telefonskim linijama, kanalizacionom i vodovodnom mrežom, uređene su saobraćajnice, prilazni put, izlaz na magistralnu saobraćajnicu, a izgrađena je i javna rasvjeta unutar Poslovne zone. Posljednja firma koja je došla na prostor „Pilane“ je njemački gigant u metalnoj industriji „Ringspann“. S njima je u aprilu potpisan ugovor o kupoprodaji građevinskog zemljišta. Riječ je o zemljištu koje je bilo u vlasništvu d.d. „Krupatrans“ u stečaju, a koje je Općina Bosanska Krupa kupila i putem oglasa ponudila zainteresiranim investitorima, kaže načelnik Halitović.  „Ringspann“ je njemačka firma sa sjedištem u Bad Homburgu, jedna od vodećih proizvođača pogonskih komponenti u Europi. Mnoge poznate kompanije u mašinskom i pogonskom inženjerstvu, rukovanju materijalima, proizvodnji električne energije i zrakoplovnoj industriji uspješno surađuju s „Ringspann“. Među njima su i „Rolls-Royce“, „BMW“, „Siemens“, „Tetra Pak“. Nekoliko mjeseci prije kupovine zemljišta ova firma je unajmila halu u „Pilani“, instalirala mašine i krenula s proizvodnjom, uglavnom dijelova za električne bicikle čiji je najveći kupac BOSCH, a potom kupila zemljište na kojem će graditi vlastite objekte. Prvi poslovni partner, odnosno kooperant, u Bosanskoj Krupi „Ringspann-u“ je firma „CNC N&K Tehnik Centar“.

Nova poslovna zona

-Zbog nedostatka parcela u „Pilani“, dovoljno velikih i kompaktnih, inicirao sam formiranje nove zone „Vatreni mlin“. Ima oko devet hektara, od čega je trećina slobodna površina koja će biti ponuđena investitorima. Prostor je očišćen, izrađena je tehnička dokumentacija za internu infrastrukturu, a u postupku je usvajanje regulacionog plana. Nakon toga pristupit će se izgradnji internih saobraćajnica, priključaka za vodu, struju, telefon itd. Imamo to u planu raditi u skorijoj budućnosti. Recept za razvoj „Vatrenog mlina“ bit će primijenjen isti kao i kod Poslovne zone „Pilana“. Kada me pitaju kako privlačimo investitore, pretežno kažem otvorenošću za suradnju i pomoć, fleksibilnošću, povlasticama i beneficijama. Naime, u prve tri godine u stopostotonom iznosu investitori su u poslovnim zonama oslobođeni komunalnih dadžbina, sljedeće tri godine plaćaju samo 50 posto, a potom tri godine plaćaju minimalnu komunalnu naknadu u zavisnosti od proizvodne djelatnosti i broja radno angažiranih građana bosanskokrupske općine. Dobre uslove, dakle, stvaramo kroz smanjenje naknada, olakšanje i skraćenje postupaka za izdavanje različitih odobrenja, olakšan pristup informacija, kako za firme koje rade i pozitivno posluju na području općine, tako i za potencijalne investitore, zaključio je Armin Halitović, načelnik Općine Bosanska Krupa.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision