Friday, 3. December 2021.
Unsko-sanski kanton 2° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

21. Avgusta. 2021. Bosna i Hercegovina
U ponedjeljak bi BiH trebalo biti uplaćeno 305 miliona eura od MMF-a

Prema informacijama kojima raspolaže Ministarstvo finansija Republike Srpske, na račun Centralne banke BiH u ponedjeljak bi trebalo biti uplaćeno 305 miliona eura pomoći za Bosnu i Hercegovinu od Međunarodnog monetarnog fonda.

Svoj dio Republika Srpska će, kažu, iskoristiti za nabavku vakcina i druge medicinske opreme neophodne za borbu protiv Covida te za pomoć privredi i otplatu dugova.

“Međunarodni monetarni fond obavijestio je Vijeće ministara BiH da su odobrena specijalna prava vučenja, a o ovome su obaviještena i entitetska ministarstva finansija”, kazali su iz ovog ministarstva.

Specijalna prava vučenja, pojasnili su iz Ministarstva, MMF je odobrio za sve svoje članice i to u ukupnom iznosu od 650 milijardi dolara. Ona se odnose na korištenje rezervi koje postoje kod MMF-a.

“S obzirom na to da je Bosna i Hercegovina od bivše Jugoslavije nasljedila članstvo u MMF-u, kvota Specijalnih prava vučenja bi iznosila 305 miliona eura, u skladu s rezervama kojima raspolaže Bosna i Hercegovina. Prema informacijama koje smo dobili, ta sredstva bi trebala da budu u Centralnoj banci BiH 23. 8. 2021. godine. Odluku o raspodjeli sredstava, koja nisu kreditna, nego se odnose na korištenje rezervi svih država koje su članice MMF-a, trebalo bi da donese Fiskalno vijeće BiH”, kazali su nam iz ovog ministarstva.

Podsjetimo da su iz MMF-a i ranije najavili ovaj vrijedan paket pomoći namijenjen za zdravstveni oporavak BiH putem nabavke vakcina, ali i za jačanje ekonomske otpornosti, odnosno suočavanje s krizom koju je donijela pandemija koronavirusa.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision