Wednesday, 22. September 2021.
Unsko-sanski kanton 4° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

24. Maja. 2021. USK
U općinama i gradovima USK održani sastanci za uspostavu općinskog referalnog mehanizma

Sastanci predstavnika centara za socijalnu rad/mentalno zdravlje, općinskih eksperata za Program sekundarne prevencije (pedagoga i psihologa iz osnovnih škola), te predstavnika policijskih uprava, održani u svim općinama i gradovima USK-a.

Cilj sastanaka je uspostava referalnog mehanizma za svaku navedenu općinu, a što je dio Programa sekundarne prevencije fokusiran na identifikaciju i zaštitu djece od faktora rizika, koji se provodi u svim osnovnim školama USK-a.

Predavači i voditelji aktivnosti na uspostavi općinskih referalnih mehanizama bile su doc. dr Šejla Bjelopoljak, profesor na Pedagoškom fakultetu u Bihaću i prof. dr Ivana Zečević, ekspert razvojne psihologije Univerziteta Banja Luka, koje su upoznale prisutne da implementacija „Individualnog plana brige“ zahtijeva usku saradnju stručne službe osnovne škole sa stručnjacima iz Centra za socijalni rad i / ili Centra za mentalno zdravlje. Iz tog razloga nametnula se potreba uspostavljanja općinskog referalnog mehanizma.

Sastancima održanim u USK-a prisustvovalo je, i sa značajem uspostave referalnog mehanizma se upoznalo, ukupno 69 učesnika. Pozivu su se u općinama i gradovima odazvali predstavnici svih navedenih ustanova, osim u općini Velika Kladuša gdje su sastanku prisustvovali jedino predstavnici stručnih službi škola, dok je učešće predstavnika Centra za socijalni rad/ mentalno zdravlje te Policijske uprave izostalo. 

Program sekundarne prevencije fokusiran na identifikaciju i zaštitu djece od faktora rizika u svim školama Unsko-sanskog kantona, realizuje se od avgusta 2020. godine na zahtjev Kantonalnog ministarstva obrazovanja,nauke, kulture i sporta.

Vodeći partner u provođenju Programa je Kancelarija UNICEF-a u Bosni i Hercegovini, tehnički partrner je humanitarna organizacija „Genesis Project” iz Banja Luke, a program se realizuje pod pokroviteljstvom Vlade Švedske.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision