Thursday, 1. December 2022.
Unsko-sanski kanton 3° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Septembra. 2021. USK
U migrantskim centrima u USK-u trenutno smješteno oko 1.500 ljudi

U prihvatnim centrima Lipa, Borići i Miral smješteno je oko 1.500 ljudi, ali se taj broj korisnika usluga ovih centara gotovo svakodnevno mijenja.

“U centrima Lipa i Borići na području Bihaća zbrinuto je od 1.000 do 1.200 ljudi, zavisno od dana. U velikokladuškom Miralu boravi oko 500 migranata, ali s obzirom na njihova stalna kretanja i brojne pokušaje prelaska granice sa Evropskom unijom, ti brojevi se mijenjaju skoro svakodnevno i nemoguće je stalno imati precizne podatke”, kazao je Feni Beganović.

Prema nezvaničnim podacima, van zvaničnih kampova, odnosno na javnim površinama, napuštenim objektima i privatnom smještaju u USK-u je još oko 1.000 migranata i izbjeglica.

“Kontinuirano u saradnji sa Službom za poslove sa strancima BiH radimo na izmještanju tih ljudi u zvanične centre, ili mogu slobodno reći, osiguranju dostojanstvenih životnih uslova i prostora za sve te ljude. Po tom ćemo pitanju biti još aktivniji odmah po završetku migrantskog naselja na lokalitetu Lipa, a nadamo se da će to biti ubrzo. Međutim, svakako mogu reći da smo ove godine imali manji priliv migranata i efikasniju saradnju sa nadležnim državnim institucijama, što je rezultiralo i povoljnijom sigurnosnom i humanitarnom situacijom”, istakao je za Fenu ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić.

Završetak migrantskog naselja na lokalitetu Lipa i smještaj prvih korisnika usluga novoizgrađenog centra očekuje se u dogledno vrijeme, prije pogoršanja vremenskih uslova.

“Većina radova napreduje po planu, ali imamo i određenih infrastrukturnih problema koji su nas usporili. Tu prije svega mislim na rješavanje problema stalnog snabdijevanja električnom energijom, te pitkom vodom. Ipak, vjerujem da ćemo sve probleme otkloniti do pogoršanja vremenskih uslova i ubrzo useliti prve korisnike usluga novog centra sa smještajnim kapacitetom od 1.500 ljudi”, riječi su direktora Službe za poslove sa strancima BiH Slobodana Ujića.

Naglašeno je i kako je u sva tri prihvatna centra posebna pažnja usmjerena na zdravstvenu zaštitu zbrinutih ljudi, tako da je zdravstveno-epidemiološka situacija na zavidnom nivou.

Prvi dio procesa dobrovoljne vakcinacije protiv COVID-a 19 je proveden, pa je samo u privremenom šatorskom naselju Lipa vakcinisano 270 ljudi.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision