Utorak, 17. Septembra 2019.
Unsko-sanski kanton 13° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

17. Septembra. 2019. Zanimljivosti
U kojim zemljama je najduži godišnji odmor

Godišnjeg odmora nikad dosta i malo je onih koji ga se dobrovoljno odriču. Sajt „Emplojment lou“ koji se bavi zapošljavanjem uradio je istraživanje u 25 zemalja o broju dana godišnjeg odmora na koje zaposleni imaju pravo.

Austrija je po mnogim dobrim stvarima na prvom mjestu pa čak i po dužini godišnjeg odmora. Zaposleni u toj zemlji mogu da se odmaraju i do 40 radnih dana koji su im naravno plaćeni. Uz Austiriju i Njemačka, Francuska i Danska su raj za radnike.

Ako se uz plaćeni odmor uračunaju i praznični neradni dani, žitelji ovih zemalja su u prilici da na odmoru provedu skoro dva mjeseca godišnje.

U samom vrhu su i Brazil, Velika Britanija, Australija i Češka. Zanimljivo je da se na dnu ove liste nalazi Amerika, gdje odmor postoji ali nije plaćen.

Amerika je sasvim drugačiji sistem od svih ostalih u okviru koga postoji mnogo fleksibilnih mogućnosti. Tamo ljudi mnogo više zarađuju i sami biraju koliko će ostati na odmoru.

U nekim državama plaćeni odmor je 15 dana s tim što njihovi radnici imaju i takozvane stimulativne dane.

To u praksi znači da ako je neko imao dobar učinak, bio produktivan i efikasan može da koristi te dane kojih u prosjeku bude 15.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision