Monday, 6. December 2021.
Unsko-sanski kanton 2° C Light Snow
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

2. Oktobra. 2021. Svijet
U Kataru počeli prvi demokratski izbori

Građani Katara danas su počeli da glasaju na prvim demokratskim izborima na kojima se biraju dvije trećine savjetodavnog vijeća Šure.

Glasači na biračkim mjestima izabraće 30 članova veća od 45 mesta, a vladajući emir će imenovati preostalih 15 članova, piše Rojters.

Vijeće će imati zakonodavnu vlast i odobravaće opštu državnu politiku i budžet, ali nema kontrolu nad izvršnim organima koji utvrđuju odbrambenu, bezbjednosnu, ekonomsku i investicionu politiku za malog, ali bogatog proizvođača gasa koji zabranjuje političke stranke.

Osamnaest žena je među 183 kandidata koji se nadaju da će biti izabrani u 30 okruga u zemlji.

Izbori pokazuju da katarska vladajuća porodca al-Tani “ozbiljno shvata ideju o simboličnoj podjeli vlasti, ali i institucionalnoj podjeli vlasti sa drugim katarskim grupama”, rekao je Alen Fromherez, direktor Srednjoistočkog istraživačkog centra Univerziteta Džordžija.

Izbori su odobreni ustavnim referendumom, a Katar će krajem sljedeće godine biti domaćin Svjetskog prvenstva u fudbalu.

Zamjenik katarskog premijera i ministar spoljnih poslova, šeik Mohamad bin Abdulrahman al-Tani, prošlog mjeseca je opisao glasanje kao novi “eksperiment” i rekao da se od Veća ne može očekivati da ima “punu ulogu bilo kog parlamenta”.

Zbog velikog broja stranih državljana u Kataru, koji je najveći svjetski proizvođač prirodnog gasa, Katarci čine samo 10 odsto stanovništva od 2,8 miliona.

Čak ni svih 10 odsto nema pravo glasa jer prema zakonu za glasanje, pravo glasa imaju građani Katara čija je porodica bila prisutna u zemlji prije 1930. godine.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision