Saturday, 13. August 2022.
Unsko-sanski kanton 17° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

18. Oktobra. 2021. USK
U kampu Miral smješteno 400 migranata: Želimo bolji život

Novi, bolji život želja je svih 400 migranata koji trenutno borave u kampu Miral u Velikoj Kladuši, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine.

U kampu čiji je kapacitet 700 osoba većinom borave muškarci iz Pakistana, Afganistana i Bangladeša, ali i iz drugih zemalja. Svima je Bosna i Hercegovina samo tranzit za prelazak u druge evropske zemlje.

U kampu su smješteni muškarci, samci bez porodica. Ima i manji broj maloljetnika bez pratnje. U kamp Miral od ponedjeljka do subote dolazi i ljekar iz Doma zdravlja Velika Kladuša, koji je tu za svaku vrstu zdravstvene pomoći migrantima.

Ahmet Ahmedi (22) je prije dvije i pol godine došao u Bosnu i Hercegovinu. Kako je kazao, gdje god da dođu imaju probleme i nailaze na prepreke da pređu granicu.

“Dolazim iz Afganistana. Želim u Njemačku ili Francusku. U Afganistanu nema života, sada pogotovo. Tamo je samo rat, talibani i ISIS. Ne želimo politiku, želimo novi normalan život. Želimo porodicu”, poručio je Ahmedi.

Ovaj mladić je sam na putu ka zapadnoj Evropi. Cijela porodica mu je u Afganistanu.

“Ne želimo više rat. Ovdje nam svi pomažu i oni nisu naš problem. Samo želimo dalje”, rekao je Ahmedi.

Yusuf Arheim iz Maroka, jedan je od maloljetnika bez pratnje koji se nalaze u kampu Miral. Ima 16 godina.

“Sam sam ovdje, porodica mi je u Maroku. Želim doći do Velike Britanije. Ne volim Evropsku uniju i njihova pravila. Čekam ljeto pa da idem dalje”, rekao je Yusuf.

Ovaj maloljetnik želi novi, bolji život.

“Želim posao, želim putovati svijetom. U Maroku sam završio dva razreda srednje škole. Želim nastaviti školovanje”, ispričao je Yusuf.

Trenutno se u Krajini nalazi oko 2.000 migranata. Broj se mijenja iz dana u dan, jer mnogo je onih koji dolaze i odlaze. Uz oko 600 smještenih u kampu Lipa, koji je pod kontrolom državne Službe za poslove sa strancima, oko 400 ih je u kampu Miral. Ostatak migranata se nalazi na ostalim područjima, što na otvorenom, što po napuštenim objektima.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision