Utorak, 5. Januara 2021.
Unsko-sanski kanton 7° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

5. Januara. 2021. USK
U kampu Lipa vlada humanitarna katastrofa: Uređenje infrastrukture i dalje stoji na mrtvoj tački

Migranti ostaju na Lipi, zaključeno je nakon posjete ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Selme Cikotića tom prihvatnom centru. Privremeno će biti smješteni u šatorima koje su postavile Oružane snage dok kamp Lipa ne bude osposobljen za boravak migranata i neće bioti premješteni u Biru.  Migranti i dalje odbijaju hranu jer, kako kažu, ne žele boraviti u šatorima koje su prije nekoliko dana postavili pripadnici Oružanih snaga BiH. Oni tvrde da se radi o neuslovnom smještaju i traže da ih se smjesti negdje gdje će imati čvrst krov nad glavom.

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović pozvao je predsjedavajućeg Doma naroda Nikolu Špirića da najkasnije u roku od tri dana, sazove hitnu sjednicu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na kojoj će jedina tačka dnevnog reda biti Informacija o eskalaciji migrantske krize u Bosni i Hercegovini s prijedlogom konkretnih mjera za njeno ublažavanje.

– Nažalost, na posljednjoj sjednici Doma naroda, održanoj 24. novembra 2020. godine, kao i na nekoliko prethodnih sjednica, delegati iz SNSD-a i HDZ-a odbili su sve moje prijedloge o ublažavanju migrantske krize i njeno stavljanju pod kontrolu – istakao je Bećirović.

Dodao je da je rezultat takve neodgovorne i destruktivne politike dramatično pogoršanje migrantske krize u BiH, posebno u Unsko-sanskom kantonu.

Evropska komisija je potvrdila da je odvojila 3,5 miliona eura humanitarne pomoći za pomoć ugroženim izbeglicama i migrantima u Bosni i Hercegovini (BiH) koja se suočava sa humanitarnom katastrofom. Evropski šef diplomatije, Josep Borell (Borelj) je pozvao vlasti BiH da ne ostavljaju ljude na hladnom, bez pristupa sanitarnim uređajima usred globalne pandemije.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision