Saturday, 13. August 2022.
Unsko-sanski kanton 17° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

8. Novembra. 2021. Bosna i Hercegovina
U jeku političke krize, u Bosni i Hercegovini boravi Gabriel Escobar:Rata neće biti, otvorena je mogućnost da Dodik povuče odluke koje je donio

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik održali su danas odvojene sastanke sa Gabrielom Eskobarom, zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a, koji je ovom prilikom bio izričit u tome da rata u BiH neće biti.

“Poruke Gabriela Eskobara su izričite da rata u BiH neće biti, te da je Dejton bio, jeste i ostaje osnov politike SAD-a. SAD su potpisnica Dejtona i ništa mimo Dejtona ne može se desiti mimo njihove saglasnosti, kao i evropskih saveznika”, rekao je nakon sastanka predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić. On je kazao da Eskobar smatra da je ovo u BiH vještacka kriza koja nema realnog osnova, kao i da će SAD ipak dobro paziti. “Ništa što se tiče promjene granica, odnosa definisanih i proisteklih iz Dejtona nisu prihvatljivi za SAD, kazao je Komšić.

 

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović nakon sastanka sa američkim izaslanikom je rekao da je SAD garant dejtonske BiH, kao multietničke države.  “SAD su najvažniji strateški partner BiH, garant razvoja dejtonske BiH kao multietničke države u kojoj ne smije biti nikakvih sigurnosnih izazova. Niko nema pravo u BiH da unilateralno urušava dostignuti nivo reformi i izgrađenosti institucija BiH”, kazao je Džaferović. Džaferović je na sastanku sa Eskobarom istakao da je blokada institucija u BiH neprihvatljiva.

“Svaki dogovor mora proći kroz institucije BiH i biti usvojen u institucijama. Ako ne bude tako, dogovor ništa ne znači. Moramo ispunjavati prioritete iz Mišljenja, tu su Izborni zakon, presude o državnoj imovini. Važno je rješavanje otvorenih pitanja sa susjedima, pitanja o granici”, kazao je Džaferović.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon razgovora sa Eskobarom kazao je da je na sastanku zajednički istaknuto da mogućnost konflikta u BiH nema osnova, te da svi procesi trebaju biti politički.

“Obojica smatramo da to nema osnova, da je fabrikovano od strane onih koji su htjeli da potenciraju atmosferu nepovjerenja. Oni koji su to činili imaju priliku s Eskobarom to da razjasne. Ja sam rekao svi oni koji zveckaju oružjem trebaju biti predmet brze intervencije međunarodne zajednice. Svi procesi trebaju biti politički, rat ne može biti opcija”, kazao je Dodik na konferenciji u Istočnom Sarajevu, te naglasio da se isključuje bilo kakva mogućnost ratne opcije.  On je kazao da oko pitanja Dejtona nije bilo problema, mada, kako on kaže, Eskobar to vidi u drugoj formi.

 Najvažnija stvar o kojoj smo se dogovorili sa svim sagovornicima s kojima smo razgovarali danas, svi smo saglasni da rata neće biti i mislim da je to najvažnija poruka koju imamo. To nije poruka koju ćete čuti samo od onih lidera s kojima sam se ja sreo danas, to je poruka koju ćete čuti i od lidera iz regiona – izjavio je novinarima u Sarajevu zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar) Imao sam produktivan sastanak s Miloradom Dodikom i otvorena je mogućnost da se povuku odluke koje je donio, kazao je Escobar.

Potpuno sam ubijeđen da će Evropa shvatiti, u jednom razumnom vremenskom periodu, da vi trebate biti dio Evropske unije. Naravno da sam sa svojim sagovornicima govorio o svim ovim temama, ali isto tako je veoma bitno da potcrtam da ono što moramo obezbijediti je da BiH ostane jedinstvena, suverena, sa teritorijalnim integritetom – istaknuo je Eskobar.

Prema njegovim riječima, druga stvar o kojoj je došao da razgovara ovdje je nevjerovatan ekonomski potencijal koji Balkan posjeduje, istaknuvši da je Balkan najbrže rastući dio Evrope u ovom trenutku.

 

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision