Srijeda, 16. Septembra 2020.
Unsko-sanski kanton 3° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

16. Septembra. 2020. Zanimljivosti
U Japanu postavili prve poklopce šahtova sa LED ekranom

Gradske vlasti japanskog grada Tokorozava, koji se nalazi sjeverno od Tokija, nedavno su predstavile svojim stanovicima 28 visokotehnoloških poklopaca šahtova sa LED ekranima inspirisanim popularnim anime likovima.

U genijalnom pokušaju da se poboljša slika lokalnog kanalizacionog sistema i također da se spriječi noćni kriminal na glavnom bulevaru Tokorozava, gradsko odjeljenje za vodovod i kanalizaciju nedavno je postavilo ukupno 28 novih poklopaca šahtova.

Ovi visokotehnološki šahtovi osvetljeni su LED lampama na solarni pogon i sa dizajni inspirisani anime likovima! Novi poklopci šahtova postavljeni su 1. avgusta 2020. godine i prvi su šahtovi u Japanu koji imaju LED osvjetljenje!


Inače, umjetnički šahtovi već su bili važan dioo japanske kulture. Ovaj jedinstveni oblik umjetnosti može se pratiti od 1980-ih, pa do današnjih dana kada su japanski gradovi počeli da izrađuju prilagođene šahtove sa dizajnom inspirisanim kulturnim identitetom regiona (mitologija, historija, kultura itd.).

Tokom godina umjetnost pokrivanja šahtova evoluirala je tako da uključuje moderne kulturne elemente poput anime likova i lokalnih maskota i drugih stvari Sada je grad Tokorozava smislio način da ugradi tehnologiju i u poklopce šahtova.

Svaki poklopac LED šahta nalazi se pored sopstvenog solarnog panela, te su povezana  kabloom pod zemljom. LED displeji se automatski uključuju u 17 časova i ostaju upaljeni do 2 časa ujutru kada se gase.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision