Tuesday, 5. December 2023.
Unsko-sanski kanton 0° C Snow
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

19. Aprila. 2021. Zanimljivosti
U Italiji predstavljena jedna od prvih 3D štampanih kuća u svijetu sagrađena od gline

U italijanskom gradu Ravenni predstavljena je jedna od prvih 3D štampanih kuća, koja je djelo kompanije “Mario Cucinella Architects” te je sagrađena od gline.

Kako navodi magazin Architectural Digest, ova neobična građevina nosi nezaboravno ime “Tecla” koje predstavlja potpuno inovativan poduhvat. Građevina od 645 kvadratnih metara čija je školjka u potpunosti izrađena od lokalne gline, jedna je od prvih 3D kuća sa 3D štampom.

Ime nadahnuto izmišljenim gradom “Thekla” talijanskog pisca Itala Calvina evocira bezvremenost drevne arhitekture u kombinaciji s tehnološkim mogućnostima 21. stoljeća.

Možda se ne smatra dvorcem, ali revolucionarna tehnologija kompanije WASP za 3D štampu uspjela je za samo 200 sati sagraditi jedinstveno zdanje koje se može pohvaliti spavaćom sobom, dnevnim boravkom i kupatilom.

Još jedan namjerni izbor bio je materijal odnosno glina izrađena kombinacijom lokalne zemlje i vode, koja je i pojednostavila postupak gradnje i stvorila osjećaj povezanosti između vanjske i unutrašnje opreme kuće. Također, materijal je direktan odgovor na klimatske promjene na globalnom nivou.

Iz “Cucinella Architectsa” pojasnili su da je materijal odabran s ciljem da i nedovoljno opskrbljene zajednice koje baš i ne uživaju blagodati industrijalizma mogu koristiti bilo koji dostupni prirodni materijal za efikasnu i održivu izgradnju jeftinih domova. Prirodni elementi ne samo da smanjuju štetne efekte proizvodnje uobičajenih sintetičkih građevinskih materijala, već nude i mnoštvo prednosti.

Na primjer, specifična vrsta gline “Tecla” je samoizolirajuća, što znači da sama može uravnotežiti i toplinsku masu i ventilaciju zida. Drugim riječima, nema potrebe za klima uređajem ili peći jer je “Tecla” dovoljno sposobna za održavanju ugodne klime.

Također, iz kompanije su istakli da korištenje prirodnih materijala u izgradnji domova nije nikakvo revolucionarno otkriće, već drevna dugogodišnja praksa.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision