Friday, 25. June 2021.
Unsko-sanski kanton 31° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

6. Januara. 2021. Zanimljivosti
U Indiji zagađen zrak koriste za proizvodnju zidnih i podnih pločica
Arhitekt Tejas Sidnal je bio šokiran kada je saznao koliko industrija uzrokuje zagađenost. Odlučan da građevinarstvo učini održivijim i da se uhvati ukoštac sa zagađenim zrakom, 2019. godine je osnovao startup kompaniju Carbon Craft Design.Ugljik zagađenog zraka koristi za proizvodnju pločica. Upravo je smanjenje koncentracije ugljika značajan doprinos usporavanju globalnog zagrijavanja i poboljšanju kvaliteta zraka, ocjena je stručnjaka.

Sidnal tvrdi da je vrlo malo onih koji nastoje iskoristiti ugljik zagađenog zraka i time doprinijeti smanjenju zagađenja. Da bi uspio u svojoj namjeri počeo je sarađivati s još jednom indijskom kompanijom Graviky Labs koja ugljik koristi za pravljenje mastila i boja.

Graviky Labs koristi ugljik koji nastaje iz automobila i industrije. U preradi otklanja zagađivače kao što su teški metali i čađ. Pročišćen ugljik u obliku praha daje Carbon Craft Designu.

U proizvodnji pločica ugljik se miješa s cementom i mramornim otpadom iz kamenoloma. Sidnal je ukazao da nastoje da svaka pločica sadrži 70 posto otpadnog materijala. Pločice prodaje za 29 dolara po kvadratom metru, što je znatno viša cijena u odnosu na cijenu običnih, keramičkih pločica.

Kupci pločica su svjetski brendovi, a među njima je i Adidas koji je svoju trgovinu u Mumbaiju uredio ovim pločicama. Njihova distribucija bi ove godine trebala početi i u Evropi, najavio je Sidnal, prenosi CNN.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision