Tuesday, 25. January 2022.
Unsko-sanski kanton -5° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

4. Decembra. 2021. Region
U Hrvatskoj potrđen prvi slučaj zaraze omikron sojem koronavirusa

Novootkrivena varijanta koronavirusa, koju je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nazvala omikron, i službeno je evidentirana u Hrvatskoj.

Ovu informaciju u subotu su potvrdili na Institutu Ruđer Bošković, o čemu su se oglasili i kratkim saopćenjem.

“Slijedom brojnih novinarskih upita upućenih Institutu Ruđer Bošković (IRB) nakon saopćenja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) da je utvrđena sumnja na prisutstvo nove varijante omikron kod jednog pacijenta u Hrvatskoj, možemo potvrditi da je potencijalno pozitivan uzorak na prisutnost virusa koronavirusa prikupila 1. decembra 2021. godine Poliklinika Medikol u sklopu PCR testiranja”, navodi se.

Dodaje se da je osoba koja je pristupila testiranju izrazila sumnju na mogućnost zaraze novom varijantom koronavirusa omikron, zbog ostvarenog kontakta s osobom iz Južnoafričke Republike. Uzorak je upućen u daljnju obradu u Laboratorij za naprednu genomiku IRB-a, prenosi Jutarnji list..

RT-PCR analiza ukazala je na određena odstupanja u usporedbi s drugim varijantama koronavirusa. Daljnja ciljana analiza sekvenciranjem ključnih regija genoma dokazala je prisutnost mutacija karakterističnih za novu varijantu omikron. O rezultatima su obaviješteni Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva te se čeka njihova službena potvrda.

“Također, napominjemo da je potrebno 72 sata kako bi se dobio konačan rezultat sekvenciranja. Hrvatski zavod za javno zdravstvo će pravovremeno obavijestiti javnost o konačnim rezultatima”, stoji u saopćenju.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision