Četvrtak, 5. Decembra 2019.
Unsko-sanski kanton 6° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

5. Decembra. 2019. Izdvojeno, Svijet
U Francuskoj veliki saobraćajni štrajk protiv penzione reforme

Francuska se sprema za masovne štrajkove širom zemlje i proteste protiv planova predsjednika Emmanuela Macrona da revidira penzioni sistem, turisti otkazuju planove putovanja, a u Parizu se raspoređuje na hiljade policajaca.

Štrajkom će najteže biti pogođen sektor saobraćaja, otkazuju se letovi, vozovi i autobusi i najveći dio pariške metro mreže neće raditi.

U Parizu, gdje radnički sindikati za planiraju veliki marš, policija upozorava na moguće nasilje i štete i naredila je svim firmama, kafeima i restoranima duž rute da ostanu zatvoreni.

Vlasti su takođe izdale zabranu protesta na aveniji Champs-Elyseese, oko predsjedničke palate, parlamenta i katedrale Notre Dame.

Šef pariške policije Didier Lalman rekao je da će 6.000 policajaca biti raspoređeno oko grada, strahujući da bi se grupe demonstranata iz pokreta Žuti prsluci i ekstremistički izgrednici mogli pridružiti protestima.

Uprava Eiffelovog tornja upozorava turiste da odlože posjetu tom spomeniku jer bi štrajk mogao poremetiti pristup. Muzej Louvre saopštio je da bi mogao kasniti sa otvaranjem i da bi neke prostorije mogle biti zatvorene.

Hoteli u Parizu javljaju da su dobili brojna otkazivanja uoči štrajka.

Željeznica SNCF očekuje da će devet od deset brzih vozova biti otkazano. Međunarodni vozovi će takođe biti pogođeni. Nema karata za vozove Eurostar preko La Manchea do utorka.

Kompanija Air France saopštila je da će oko 30 posto domaćih letova biti otkazano.

Vlada je saopštila da će 55 posto nastavnika biti u štrajku, a bit će pogođene i bolnice.

Posljednji put je štrajk ove potencijalne veličine održan 1995. godine, kada je zemlja stala na tri sedmice.

U centru spora je kontroverzna reforma državnog penzionog sistema, koju je predsjednik Emmanuel Macron najavio u kampanji pred izbore 2017. godine.

On želi pojednostaviti sistem odlaska u penziju, u kojem sada postoje 42 različita modela, i da ih svede na jedan. Ova promjena imala bi značajan uticaj na javni sektor, koji je do sada imao specijalan tretman i mogućnost isplate kompenzacija za teže radne uslove.

Prema novom sistemu, bilo bi uvedeno bodovanje, što bi se odrazilo na starosnu granicu za odlazak u penziju i na finansijsku kompenzaciju u trenutku penzionisanja.

Na meti reforme posebno su se našli zaposleni u željeznici, a njihov odgovor je jedinstven i oni se sada bore za zadržavanje penzionih prava.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision