Saturday, 15. May 2021.
Unsko-sanski kanton 9° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

27. Juna. 2020. Bosna i Hercegovina
BiH raspisuje najveći tender za Koridor 5C

Vlada Federacije naredne sedmice trebala bi na sjednici dati saglasnost „Autocestama FBiH“ na kreditni aranžman u iznosu od 840 miliona eura koji se odnose na izgradnju Koridora 5C prema Hercegovini, saznaje „Dnevni avaz“.

Sredstva osigurana

Radi se o sredstvima za dionicu dugu 51 kilometar, od Ovčara do juga Mostara, na kojoj je planirana i izgradnja tunela Prenj, a koji je jedan od najsloženijih projekata u BiH kada je u pitanju cestogradnja.

Sredstva za ovu dionicu od 1,6 milijardi KM već su osigurana. Potrebno je da svoj potpis stavi Jelka Milićević, ministrica finansija Federacije, te podrže ministri u Vladi. Prije sjednice Vlade, Uprava „Autocesta“ će održati i sastanak s Milićević kako bi ova institucija, koja je ključna za ovaj posao, dala zeleno svjetlo.

  • ” style=”box-sizing: border-box; position: relative; min-height: 1px; padding-right: 15px; padding-left: 15px; float: left; width: 787.25px;”>Terzić:  Čekamo  saglasnost - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

    Terzić: Čekamo saglasnostFOTO: ARHIV

Ovu informaciju potvrdio je za „Avaz“ i generalni direktor „Autocesta FBiH“ Adnan Terzić. Po dobivanju saglasnosti, kako nam je pojasnio, odmah se s kreditorima kreće u raspisivanje međunarodnog tendera za ovu dionicu, koja će biti najskuplja na Koridoru 5C. Ovo je najveći tender koji raspisuju „Autoceste“.

Samo radovi na tunelu Prenj, dužine 12 kilometara, vrijedni su 250 miliona eura (pola milijarde KM, a izgradnjom tunela i ove dionice put do mora će biti kraći za više od 18 kilometara.

Kraći put

Kada je u pitanju tunel Prenj, koji je okvalificiran kao megaprojekt u BiH, radit će se o devetom najdužem tunelu u Evropi.

Gradnja će trajati šest godina

Izgradnja tunela Prenj je dio dionice autoceste Ovčari – tunel Prenj – Mostar sjever, a zajedno, kako u finansijskom tako i praktičnom dijelu, tunel prati i gradnja poddionice Mostar sjever – Mostar jug. Planirano je da gradnja traje šest godina.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision