Thursday, 2. February 2023.
Unsko-sanski kanton -1° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

19. Maja. 2022. USK
U Bosanskoj krupi se gradi najljepši kamp u Evropi

Međunarodni projekat oporavka od Covida kreće od malih biznisa. Prošle godine smo pratili E4Business program kapitalizacije mogućnosti seoskog turizma u Mrkonjić-Gradu, Ribniku i Driniću, dok se ove godine u program uključuje Bosanska Krupa sa predivnom rijekom Unom.

GRADNJA KAMPA

Gradonačelnik Bosanske Krupe Armin Halitović potpisao je ugovor o implementaciji projekta Green Islands Tour (Obilazak zelenih otoka), vrijednosti veće od 360.000 KM, koji sufinansiraju Evropska unija i Savezna Republika Njemačka u okviru šireg EU4Business Recovery projekta.

U okviru projekta, koji će zajedno implementirati Grad Bosanska Krupa i njegov partner Centar za promociju lokalnog razvoja PLOD iz Bihaća, planirani su unapređenje i promocija Bosanske Krupe kao turističke destinacije. Uspostaviće se model upravljanja destinacijom, kreirati zajednička turistička ponuda, jačati kapaciteti turističkih operatera, pokrenuti dvojezična online marketinška platforma, kao i uspostaviti sistem monitoringa kvaliteta, što će omogućiti brži oporavak i rast turističkog sektora na ovom području. Projektom je planirana izgradnja turističkog kampa Green Islands (Zeleni otoci), kao i pratećeg sanitarnog bloka.

To jeste istoimeni naziv Zeleni otoci, kao i turističke usluge našeg Dine Bešlagića, mi u općini njih svakako podržavamo. Ali, oni su samo jedni od 12 korisnika projekta i nisu svi na našim riječnim otocima, nego i na drugim atraktivnim lokacijama naše Bosanske Krupe, kazala nam je Esma Hergić, stručni saradnik Grada za zaštitu okoliša.

Nisu to neka ogromna sredstva, do 10 hiljada maraka po osobi, ali su ideja i njena promocija neophodne da se različite atrakcije uvežu i da ova prelijepa krajiška čaršija zaista postane turistički biser.

Gradske riječne ade u Bosanskoj Krupi već su hit za turiste, ali ništa manje nisu atraktivniji ni izvori, jezera i pritoke Une

Zapravo, korisnici su pioniri u turizmu ove lokalne zajednice, a uz Zelene otoke tu su i ugostitelji Sezam iz Čaršije, Bistro Maršal, Rima, Lovački dom Otoka, turistički kompleks Zlatna nit, prenoćište Eki, jedinstveni ribnjak Kemin potok, zatim proizvođač kraft piva Falcon, rekreaciono-sportska oprema na rent UnatOure i Una Discovery Pro Guides i njihove turističke usluge vodiča.

Sve je lijepo upakovano i povezano, tako da u budućnosti turisti koji budu dolazili u Bosansku Krupu neće imati izgovor a da ih ne obiđu sve.

Turistički operateri će proći obuku koja podrazumijeva izradu planova kontinuiteta poslovanja i uvođenje inovativnih digitalnih alata, dobiće podršku u nabavci opreme koja je hotelska, restoranska, biciklistička i ona za rafting, opreme za dječije igralište, elektronske oprema i slično, kojim će unaprijediti ponudu.

MOSTOVI NA ADAMA

– Mi radimo na više projekata, ali ovaj je poseban, u njemu imamo različite komponente koje daju smisao Bosanskoj Krupi kao gradu turizma. Poboljšaćemo malu turističku infrastrukturu, a otvoriti velike potencijale. Počinjemo gradnju turističkog kampa, imamo kompleks riječnih ada, povezaćemo ih mostom, imaćemo najljepši kamp u Evropi. Na kraju ćemo imati i prezentaciju grada kroz zajedničku turističku platformu da se o nama daleko čuje, naglasila je Esma Hergić.

Realizacija ovih aktivnosti je planirana do marta 2023. godine, kada projekat i završava. Green Islands Tour će se implementirati u okviru šireg EU4Business Recovery projekta Evropske unije, koji pruža podršku Bosni i Hercegovini u ublažavanju ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom, a zajednički ga finansiraju Evropska unija sa 13 miliona i SR Njemačka sa 700.000 eura.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision