Četvrtak, 14. Januara 2021.
Unsko-sanski kanton 11° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Januara. 2021. USK
U Bihaću održana hitna sjednica Komisije za sigurnost Parlamenta FBiH

U zgradi Skupštine USK u Bihaću završena je hitna sjednica Komisije za sigurnost Parlamenta FBiH.  Razgovaralo se o bezbjednosnom i humanitarnom aspektu migrantske krize, koja je u ovom dijelu BiH prisutna skoro tri godine. Članovi Komisije prethodno su obišli lokaciju Lipa kod Bihaća, gdje su postavljeni šatori Oružanih snaga BiH. To je privremeni smještaj za migrante i izbjeglice, dok na lokaciji kampa, koji je stradao u požaru 23. decembra prošle godine, ne budu postavljeni kontejneri. Ta opcija je izabrana nakon što vlasti Bihaća, USK i građani nisu pristali na ponovno otvaranje privremenog prihvatnog centra “Bira” u Bihaću.

Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskong kantona Nermin Kljajić kazao je nakon sastanka s članovima Komisije za sigurnost Zastupničkog doma Parlamenta FBiH da se vlasti USK zalažu za to da na ovom području bude smješten jedan kamp za migrante kapaciteta 1.500 mjesta, uz postojeća dva kampa gdje su smještene ranjive kategorije.

Istakao je kako su članovima Komisije kazali da ni Bira ni Miral ne bi bili prihvatni kampovi da su se oni pitali, te da je sa sigurnosnog aspekta upitan i kamp Lipa koje je odabralo Vijeće ministara BiH. Kazao je da će i u zimu 2021. godine, ako se nastavi s ovom praksom, imati humanitarnu krizu jer veliki broj migranata imaju na ulici i napuštenim objektima zbog nepostojanja procjene koliko migranata bi moglo biti na kojem području u određenom trenutku.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision