Subota, 30. Januara 2021.
Unsko-sanski kanton 11° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

30. Januara. 2021. Bosna i Hercegovina
U BIH opada broj zaraženih, ostaju epidemiološke mjere

U Bosni i Hercegovini epidemiološka situacija se stabilizuje, poručuju nadležni. Za razliku od prije nekoliko mjeseci, kada je broj novozaraženih prelazio i hiljadu dnevno, sada su te brojke značajno manje.

Više oporavljenih nego zaraženih, brojke su koje često vidimo u izvještajima nadležnih entitetskih zavoda. Međutim, činjenica je da je smrtnost povezana sa kovidom-19 i dalje visoka. Stručnjaci kažu- drugi val pandemije prošao je ranije nego u drugim zemljama.

MIJA BLAŽEVIĆ, epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo

Pratimo razne parametre, a ne samo broj novozaraženih, tako da možemo reći da je to ipak stvarna slika, što nam pokazuje i broj hospitaliziranih, broj osoba na respiratorima, broj umrlih, mi bilježimo pad svih indikatora. Ne vjerujem da imamo u nekom planu ukidati mjere s obzirom da su se pokazale jako efikasne.

Iako statistički imamo manji broj zaraženih, činjenica je i da se manje testira u odnosu na period kad je broj novozaraženih bio trocifren.

CVIJETA OSTOJIĆ VASIĆ, načelnica Službe HEP i imunizacije DZ Zvornik

Kada je u pitanu DZ Zvornik, tu imamo u zadnjih mjesec dana značajan pad pacjienata koji se javljaju u respiratornu ambulantu. Imamo manji broj pacijenata u odnosu na raniji broj, imamo manji broj pacjenata koji imaju težu kliničku sliku, a samim tim i manji broj smrtnih slučajeva.

Epidemiološka slika, barem statistički, povoljnija je nego u pojedinim zemljama regiona, ali i Evropi. Kako bi se zadržalo trenutno stanje, u dogledno vrijeme neće doći do ublažavanja mjera. Sve se češće spominje i uvođenje novih mjera, kao što je negativan PCR test za ulazak u državu.

BRANISLAV ZELJKOVIĆ, direktor Instituta za javno zdravstvo RS

Kada govorimo o samoj epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, mi za sada možemo biti zadovoljni epidemiološkom situacijom. Ne smijemo zaboraviti jednu jako bitnu činjenicu, kada počne vakcinacija i kada se vakcinišu prve osobe, kada taj proces bude tekao i dalje će biti na snazi određene epidemiološke mjere.

Bosna i Hercegovina se trenutno nalazi na 77. mjestu, od ukupno 221 zemlje, po broju zaraženih osoba. Zdravstvene radnike, ali i javnost u našoj zemlji zabrinjava činjenica da je i dalje neizvjesno kada će doći prve doze vakcina. O masovnoj vakcinaciji, barem za sada, govori se samo u teoriji.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision