Četvrtak, 12. Decembra 2019.
Unsko-sanski kanton 23° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

12. Decembra. 2019. Bosna i Hercegovina
U BiH 44 biračka mjesta za predsjedničke izbore u Hrvatskoj

Hrvatski državljani koji žive u Bosni i Hercegovini na predstojećim izborima za predsjednika Hrvatske moći će glasati na ukupno 44 biračka mjesta, potvrdila je ambasada Hrvatske u Sarajevu.

U obavijesti dostavljenoj Hini piše kako će sva biračka mjesta biti otvorena u mjestima u kojima su sjedišta diplomatsko-konzularnih predstavništava Hrvatske u Bosni i Hercegovini.

Najviše biračkih mjesta, njih 19, bit će otvoreno u Mostaru, gdje je i sjedište Generalnog konzulata Hrvatske.

Po brojnosti slijedi Vitez u centralnoj Bosni, u kojem je planirano otvaranje 10 biračkih mjesta, dok će u Sarajevu biti otvoreno šest biračkih mjesta.

Četiri biračka mjesta bit će otvorena u Livnu, tri u Tuzli te dva u Banjoj Luci.

Hrvatske e-osobne iskaznice

Glasati na području Bosne i Hercegovine mogu oni hrvatski državljani koji tamo imaju prebivalište i aktivno su se registrirali ili imaju hrvatske e-osobne iskaznice u kojima je upisano prebivalište u Bosni i Hercegovini, na temelju kojih su automatski registrirani za glasanje.

Oni hrvatski državljani koji se nisu aktivno registrirali i nemaju e-osobnu iskaznicu moći će glasati na predsjedničkim izborima 22. decembra uz odgovarajuću potvrdu, koju na sam dan izbora mogu dobiti u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava.

U Bosni i Hercegovini će moći glasati i hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj ukoliko se na dan izbora zateknu u susjednoj zemlji, ali oni za to moraju imati potvrdu za glasanje izvan mjesta prebivališta.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision