Subota, 11. Maja 2019.
Unsko-sanski kanton 6° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

11. Maja. 2019. Region
Tusk upozorio: “Na Balkanu situacija skoro da ključa”

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk upozorio je da bez velikog napora za pomirenje sa susjedima, istorijski prtljag izaziva demone i skoro ključanje, kao sada na Zapadnom Balkanu, i da Evropa mora da gleda na taj region kao na pitanje sudbine cijelog kontinenta, a ne samo regiona.

“Vidim šta se dešava na nekim mjestima, npr. na Balkanu, situacija skoro pa ključa. Tamo će se možda rješavati sudbina tog dijela kontinenta. Balkan ima svoja iskustva iz istorije – dužni smo da tom problemu pristupamo ne kao prema regionalnom, već kao prema problemu cijele Evrope”, kazao je Tusk sinoć u Varšavi na svečanosti dodeljivanja titule “Čovjek godine” na 30. godišnjicu osnivanja Gazete viborče.

Tusk je u govoru povodom titule koja mu je dodijeljena na primjeru Poljske i Zapadnog Balkana istakao da ne može uopšte da shvati da neko može da vidi bilo kakav nacionalni interes u tome da se ne grade najbolji mogući odnosi sa susjedima, a posebno sa onima sa kojima je istorija bila najteža.

“Kada vidim te emocije, to kolebanje da li će doći do realnog, elementarnog pomirenja naroda bivše Jugoslavije, shvatam da ono što je dobro, ono što je takođe pragmatično, uvjek je u politici vrlo krhko. I može u svakom trenutku da propadne bez velikih napora svih ljudi, svih političkih snaga”, rekao je Tusk.

Taj nekadašnji dugogodišnji poljski premijer, a sada predsjednik ES u drugom mandatu, upozorio je da je ujedinjena Evropa očigledno poljski nacionalni interes koji treba da bude iznad svih političkih podjela.

“Možda treba da raspravljamo o procesu integracije, tempu, ulozi nacionalnih država, to su otvorena pitanja jer EU je proces. Ali ne vidim nikakav razlog da Unija, pripadanje Poljske Evropi, bude predmet političkog građanskog rata”, rekao je Tusk.

Predsjednik ES upozorio je takođe da od te borbe za evropske vrijednosti i transatlantske veze ne smije da se odustaje samo zato što su negdje u nekom trenutku birači izabrali nekog političara.

“Nije moja uloga da ocjenjujem predsjednike i premijere, ali moja uloga jeste da podsjetim na za mene očiglednu istinu da upravo zbog toga što se povremeno pojavi političar, politička moda ili ozbiljan političko-ekonomski interes zbog koga naš svijet, naša politička civilizacija Zapada počinje da puca po šavovima, upravo zbog toga moramo da učinimo sve da umijemo da se suprotstavimo potencijalnim još negativnijim posljedicama”, rekao je Tusk.

Predsednik ES dodao je da očuvanje pravnog i političkog poretka u evropskim i svetskim razmjerama nije pitanje nikakve doktrine.

“Ako taj svijet gdje zakon znači zakon, gdje se poštuju pravila, gdje jači ne zloupotrebljava svoju snagu protiv slabijeg, ako izgubimo osnove tog svijeta, bićemo prve žrtve takve promjene”, zaključio je Tusk na svečanosti u Varšavi povodom 30. godišnjice uticajnog poljskog liberalnog lista Gazeta viborča.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision