Četvrtak, 21. Maja 2020.
Unsko-sanski kanton 14° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

21. Maja. 2020. Svijet
Turska povećava carine i otežava uvoz za sve robe koje sama može proizvesti

Turska će otežati uvoz roba, osim strateških proizvoda i onih koji se ne mogu proizvesti na domaćem tržištu, izjavio je jučer ministar finansija Berat Albayrak, nakon što je Ankara uvela dodatne carine na stotine proizvoda.”Uvoz neće biti lak, prednost dajemo domaćoj proizvodnji”, kazao je ministar najavivši da će Ankara provoditi dugoročne programe finansiranja lire za inustrijski sektor.

Kako piše MENAFN Snažan pad izvoza tokom pandemije koronavirusa doveo je do ponovne zabrinutosti zbog vanjskotrgovinske bilanse Turske, dok pad rezervi Centralne banaka dodao je zabrinutost zbog nemogućnosti Turske da servisira vanjski dug.

Nove mjere govore kako se Turska okreće pritisku na uvoz kako bi kompenzirala rizike vanjskog duga, kao i korake prema “mekoj kontroli kapitala”, rekao je analitičar Jason Tuvey.

Ankara je u srijedu uvela dodatne carine do 30 posto na uvoz više od 800 predmeta, uključujući strojeve za rad i poljoprivredu, a prošle sedmice najavile je dodatne carine na desetine robe do 30 posto.

Turski trgovinski deficit povećao se u aprilu za 13,4 posto na 3,4 milijarde dolara, pri čemu je izvoz pao više od 40 posto. Deficit tekućeg računa naglo se povećao na 4,92 milijarde dolara u martu, podaci su Centralne banke.

Albayrak je također kazao i kako će Turska učinkovitije provoditi zamjene s drugim valutama.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision