Tuesday, 16. August 2022.
Unsko-sanski kanton 18° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Decembra. 2021. Bosna i Hercegovina
Turska: Odluka Skupštine RS-a pogrešna, opasna i narušava mir

Turski ministar vanjskih poslova Melvut Cavusoglu ocijenio je izglasavanje zaključaka o prijenosu nadležnosti sa Bosne i Hercegovine u Narodnoj skupštini Republike Srpske kao “pogrešno i opasno” i dodao da taj korak “prijeti regionalnoj stabilnosti”.

Komentar Cavusoglua uslijedio je nakon što je nova njemačka vlada pozvala Evropsku uniju da nametne sankcije lideru bosanskih Srba Miloradu Dodiku, piše Reuters.

“Okruženje stabilnosti koje traje na Balkanu već 30 godina je pod ozbiljnim rizikom. Odluka koju je doneo parlament entiteta Republika Srpska je pogrešna, opasna i protivna ustavu”, rekao je Cavusoglu u turskom parlamentu.

‘Pribjeći razgovoru’

Skupština Republike Srpske usvojila je u petak Zaključke u vezi sa prijenosom nadležnosti, tako da se zakoni i drugi propisi kojima je izvršen prijenos nadležnosti sa bosanskohercegovačkog entiteta RS na institucije BiH neće primjenjivati na teritoriji Republike Srpske od dana stupanja na snagu zakona i drugih propisa iz tačke 2. ovih zaključaka.

Reuters piše da su oružane snage, pravosuđe i poreske institucije, koje entitet RS želi stvoriti, ključne za sigurnost, vladavinu prava i ekonomiju, te da odluka NSRS-a otvara vrata za secesiju.

Turski ministarstvo vanjskih poslova je i ranije izrazilo zabrinutost zbog glasanja u NSRS-u, pozivajući „one koji će snositi odgovornost za narušavanje mira i prosperiteta da se pridržavaju ustavnih i zakonskih okvira, te pribjegnu razgovoru“.

IZVOR: AGENCIJE

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision