Četvrtak, 11. Februara 2021.
Unsko-sanski kanton 10° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

11. Februara. 2021. Bosna i Hercegovina
Turković: Zabrana uvoza mesa nije u skladu sa SSP-om

Prijedlog odluke o posebnim zaštitnim mjerama na uvoz određenih proizvoda porijeklom iz Evropske unije koji je dostavilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine na usvajanje Vijeću ministara BiH, nije prošao propisanu proceduru koja prethodi razmatranju materijala na sjednici, niti je obrazložena hitnost donošenja.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković u obrazloženju, za koje je navela da je dužna ponuditi bosanskohercegovačkim poljoprivrednicima i građanima, podsjeća kako imajući u vidu različite interpretacije u javnosti koje se odnose na sjednicu Vijeća ministara, nije glasala za takvu odluku.

U saopćenju navodi da Prijedlog odluke nije prošao proceduru propisanu relevantnim odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) što predstavlja proceduralno kršenje tog sporazuma.

– Bosna i Hercegovina kao ugovorna strana u SSP ima pravo preduzimati mjere propisane odredbama sporazuma i/ili domaćim propisima u za to predviđenim situacijama. Preduzimanje bilo kakve “odbrambene trgovinske mjere”, u skladu s pravilima i principima Svjetske trgovinske organizacije (WTO) na kojima počiva i SSP, uvijek podrazumijeva iniciranje ili provođenje konsultacija s drugom stranom – pojasnila je.

U slučaju Prijedloga odluke za uvođenje carina za određene proizvode porijeklom iz EU nisu vođene konsultacije sa Evropskom unijom, a konsultacije nisu inicirane ni nakon što je prijedlog za donošenje odluke postao javan i pristigle prve reakcije iz EU, navela je.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision