Nedjelja, 14. Aprila 2019.
Unsko-sanski kanton 18° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Aprila. 2019. USK
Tužilaštvo USK-a još vrši istragu u predmetima falsifikovanja školskih diploma: Pečat je veća priča od Multilingue
Pravosuđe USK-a je najdalje otišlo u suzbijanju prodaje znanja iako mu to zbog migrantske krize nije prioritet.

Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona još vrši istragu u predmetima falsifikovanja školskih diploma i drugih službenih isprava. Iako su pod velikim pritiskom javnosti, institucije u Unsko-sanskom kantonu za sada prednjače u suzbijanju ove vrste kriminala.

Istraga traje

Podsjećamo, nakon Žurnalove afere Diploma, Ministarstvo obrazovanja Unsko-sanskog kantona izdalo je naredbu o zatvaranju škole za odrasle Multilingua iz Sanskog Mosta, a njena vlasnica Maida Cepić-Habibović u međuvremenu je smijenjena i sa dužnosti direktorice Srednje mješovite škole u tom mjestu. Odranije je poznato da je policija izuzela određeni broj diploma iz ove škole koje je Tužilaštvo u Bihaću preuzelo kao dokazni materijal u istrazi koju provodi.

Međutim, daleko ozbiljnija afera mogla bi biti sa slučajem u Cazinu, gdje je prije dva mjeseca pronađen još veći broj krivotvorenih službenih isprava, piše oslobodjenje.ba.

Podsjećamo, tada su u okviru akcije kodnog naziva Pečat pretreseni objekti i na području Velike Kladuše, Cazina, Bužima, Novog Grada, Kozarske Dubice, Prijedora, Banje Luke i Brčko distrikta BiH, te je pronađen veći broj krivotvorenih dokumenata, uključujući i školske diplome.

Ismet Mušić iz Cazina, prvoosumnjičeni iz ove akcije, pušten je na slobodu nakon odležanog jednomjesečnog pritvora, potvrdio nam je njegov advokat Dino Halepić.

Međutim, Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona još nije spremno da zaključi istragu, jer se radi o daleko većem broju uvezanih osoba, kao i mnoštvu dokaznog materijala.

– Predmet je u fazi istrage. U toku je provođenje većeg broja istražnih radnji. S obzirom na to da se radi o veoma složenom predmetu, jer je broj osumnjičenih lica i broj istražnih radnji čije je provođenje u toku obiman, Tužilaštvo USK-a se ne može izjasniti o roku u kojem će donijeti konačnu tužilačku odluku, kazala nam je Irena Marjanović, stručni saradnik za pristup informacijama i odnose s javnošću iz Tužilaštva u Bihaću.

Čeka se rasprava

U međuvremenu su pokrenute i inicijative da se ispita validnost i uradi revizija diploma uposlenih u kantonalnim organima uprave i upravnim organizacijama te drugim organima i ustanovama čiji je osnivač Unsko-sanski kanton. Ministarstvo obrazovanja ovu inicijativu je uputilo zvaničnim putem Vladi Unsko-sanskog kantona, koja će se o njoj tek izjasniti i proslijediti je poslanicima u kantonalnoj Skupštini. Također, poslanik SDA Almin Handanagić je uputio sličnu inicijativu o kojoj bi se zajedno moglo raspravljati, kada je kolegij stavi na dnevni red jedne od narednih sjednica Skupštine. Međutim, zbog povećanog obima posla i problema prouzrokovanih migrantskom krizom, od policije, preko Tužiteljstva, pa do Vlade USK-a, redoslijed prioriteta je izmijenjen.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision