Srijeda, 28. Oktobra 2020.
Unsko-sanski kanton -1° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

28. Oktobra. 2020. USK
Tužilaštva u BiH: Kupljeno preko 100 diploma, 72 lica pod istragom

U Unsko-sanskom kantonu identifikovano je više od 100 lica koja su kupila diplome. Tužilaštvo USK-a podiglo je optužnicu protiv tri osobe i provodi istrage protiv 72 lica, nakon što je utvrđena prodaja diploma.

Istovremeno, Ministarstvo obrazovanja USK-a provjerava oko 5.000 diploma koje su izdali Centar za obrazovanje odraslih i Visoka međunarodna škola u Cazinu.

Kantonalno tužilaštvo USK-a otvorilo je dva predmeta vezana za kupovinu diploma na području ovog kantona.

U prvom predmetu “Multilingua”, Općinski sud u Sanskom Mostu, gradu na sjeverozapadu BiH, potvrdio je optužnicu protiv Senada Pehlivanovića, Šemsudina Habibovića i Neire Šabić.

“Tužilaštvo je nakon pisanja u medijima došlo do informacije o krivotvorenju i upotrebi diplome Senada Pehlivanovića od škole za obrazovanje odraslih “Multilingua” u Sanskom Mostu, te samostalno otvorilo i vodilo istragu u odnosu na krivotvorenje i upotrebu diploma ove škole na području kantona”, navodi se u saopštenju Tužilaštva USK-a.

U drugom predmetu “Pero”, kojim su obuhvaćene Visoka međunarodna škola “Miltilingua” iz Cazina i Centar za obrazovanje odraslih “Vita Plus”, takođe iz Cazina, na zapadu BiH, istraga traje već osam mjeseci.

Vodi se protiv Admira Hadžipašića i još 72 lica zbog krivičnih djela organiziranog kriminala u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlaštenja, primanjem dara ili drugih oblika koristi, krivotvorenjem isprave, pranjem novca i utajom poreza, saopšteno je iz Tužilaštva USK-a.

Škole “Vita plus” i “Multilingua” zatvorene su po nalogu Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK-a.

Ovo ministarstvo je formiralo komisiju koja radi na provjeri oko 5.000 diploma izdatih u “Vita plusu”, te oko 1.800 diploma iz “Multilingue”.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision