Utorak, 1. Oktobra 2019.
Unsko-sanski kanton 23° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

1. Oktobra. 2019. Svijet
Trump (ne)će biti opozvan: Zašto su demokrate promijenile mišljenje

Demokrate mogu pobijediti s opozivom. Mogu pobijediti s opozivom sve i ako ne pobijede s drugom polovinom procesa, suđenjem, u američkom Senatu.

U petak, 23. septembra, to se činilo kao veoma čudna ideja. Problem je bio sljedeći. Dio procesa koji demokrate kontroliraju je prvi dio, sličan optužnici. Pretpostavka je da javnost još vjeruje u tu ideju – u određenom stepenu, čak i u politiku – ideju da je osoba nedužna dok se ne dokaže krivica. Budući da presuda “kriv” zahtijeva dvije trećine Senata, koji je pod kontrolom republikanaca, koji su bili iznimno gorljivi i gotovo potpuno usklađeni u svojoj odanosti stranki, presuda “nije kriv” se činila gotovo apsolutno zagarantiranom. Rezultat “nije kriv” u dijelu suđenja bi očekivano opravdao predsjednika. Izgleda da su i Nancy Pelosi i Donald Trump vjerovali toj logici. Zato se Pelosi opirala opozivu, a Trumpov je stav izgleda bio “samo dajte!”

Formuliziranje optužnice

U utorak, 24. septembra, Pelosi je iznenada i neočekivano promijenila stav. U tom se trenutku uspjeh za demokrate činio mogućim. Ali, samo ako budu u stanju pronaći svoj put na lukavoj, krivudavoj, pametnoj stazi. Morali bi iznijeti slučaj protiv predsjednika s takvom velikom jasnoćom i neporecivošću u procesu formuliziranja optužnice da bi, ukoliko bi republikanci u Senatu glasali protiv, to izgledalo kao striktno stranačka politika. Još bolji trik bi bio izvući istragu o opozivu uoči novembra 2020. godine, u vrijeme izbora, i nikada joj ne dopustiti da ode u Senat.

Saslušanja poput onog o Muellerovom izvještaju i nominaciji Bretta Kavanaugha za Vrhovni sud nisu dobro prošla. Sam proces, naizmjenični segmenti od po pet minuta (ili tome slični) za članove na obje strane, i svi članovi koji su koristili svoje minute da se obraćaju publici, konstruiran je da bude okončan s maglom i nejasnoćom. Trumpova historija preživljavanja optužbi i istraga nije dobro stajala. Izgleda da šta god ga ne ubije – a ništa nije – samo ga ojača s njegovom bazom i s Republikanskom strankom, u kojoj ima nivo podrške koji je neshvatljiv. Da bi uspjeli, demokrate bi morale sve to prevazići. To bi zahtijevalo nivoe kreativnosti, fokusa i discipline značajno veće od ovih koje su do sada pokazali.

Izgledalo je u tom trenutku da je telefonski poziv između Trumpa i Volodimira Zelenskija, ukrajinskog predsjednika, glavni problem. Trump je ostao tako samouvjeren da ne samo da je obećao dostaviti “transkript” tog poziva do četvrtka, već je to zaista i napravio. Postoji razlog da se posumnja da je potpun i tačan. Ali, on ga jeste objavio.

Izgleda da će biti uspjeh

U četvrtak, 26. septembra, Trump World je odškrinut. Trumpova verzija telefonskog poziva bila je samoproklinjajuća. Pojavila se i žalba protiv misterioznog zviždača. Odmah je trebala biti proslijeđena Kongresu. Ali, Ministarstvo pravde je se domoglo i sakrilo ju je. I to se saznalo u četvrtak. Ispostavilo se da je ovaj dokument poslat ljudima koji su u dokumentu optuženi – Trumpu i glavnom tužitelju Williamu Barru – i oni su je odlučili sakriti. To je nivo zloupotrebe pozicije, zataškavanja i korupcije tako očit i jasan da ga svako razumije.

U ponedjeljak je opoziv izgledao kao da će biti nedisciplinirano posrtanje kroz blatnjavu močvaru po gustoj magli. Do četvrtka je izgledalo kao da se magla digla i da se otkrio jasan put iznad blata. Ta dva komada papira pripremila su teren za opoziv. Oni čine više od tog. Sadrže listu svjedoka i kažu gdje su dokazi sakriveni. Prvi krug saslušanja je vodio Adam Schiff, predsjednik Obavještajnog komiteta u Zastupničkom domu. Schiff je pokazao da je imao disciplinu, fokus i držanje da dobro odradi posao.

Dopustite nam da ovdje navedemo dva komadića čistog nagađanja. Prvi je taj da je Pelosi vidjela ova dva dokumenta prije nego što je promijenila mišljenje. Drugi je da su Trumpovi povici o “izdaji” usmjereni na zviždača indikativni. Trump optužuje druge, glasno i često, za druge koje je sam uradio. Na početku sedmice opoziv se činio kao marš kroz neoznačeno minsko polje. Na kraju sedmice, bez obzira šta da se desi u Senatu, izgleda da će biti uspjeh.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision