Friday, 30. July 2021.
Unsko-sanski kanton 25° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

8. Jula. 2021. Svijet
Trump najavio pokretanje tužbi protiv Facebooka, Twittera i Googlea

Bivši američki predsjednik Donald Trump najavio je kako će podići tužbe protiv tri tehnološke kompanije Facebooka, Twittera i Googlea kao i njihovih izvršnih direktora.

Trump je rekao kako je osnovni razlog za tužbu taj što su ga ove kompanije cenzurisale na društvenim mrežama.

“Zahtijevamo uklanjanje zabrana i tražimo sklanjanje građana s crnih lista”, rekao je Trump na konferenciji za novinare.

Kako je naveo, tužbe su podnijete američkom okružnom sudu Florida, a poručio je da ako tehnološke kompanije mogu zabraniti slobodu izražavanja predsjedniku SAD-a, onda to mogu učiniti bilo kome što može dovesti do velikih problema.

Bivši američki predsjednik suspendovan je s Twittera i Facebooka nakon što su njegovi simpatizeri izvršili napad na Capitol Hill 6. januara ove godine. Twitter je suspendovao Trumpov nalog dva dana nakon napada, a kao razlog za ovu odluku saopćili su da su njegovi komentari veličali i promovirali nasilje u SAD-u.

Vrlo brzo nakon Twittera, Trumpovi nalozi suspendovani su i na društvenoj mreži Facebook. Iz kompanije su saopćili kako će suspenzija trajati najmanje dvije godine, a da će tada stručnjaci odlučiti da li su se stekli uslovi za vraćanje Trumpovih profila na ovu mrežu.

“S obzirom na ozbiljnost okolnosti koje su dovele do suspenzije profila gospodina Trumpa, vjerujemo da su njegovi postupci predstavljali ozbiljno kršenje naših pravila što zaslužuje najvišu kaznu dostupnu prema novim izvršnim protokolima”, napisao je Nick Clegg, potpredsjednik za globalne poslove na Facebooku, u objavi na blogu kompanije.

Nakon što je Trump najavio tužbu, u ovom činu podržali su ga i njemu bliski članovi Republikanske stranke koji su tvrdili kako su platforme poput Googlea, Twittera i Facebooka zloupotrijebili zaštitu podataka te da su njihove odluke protuzakonite.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision