Četvrtak, 15. Avgusta 2019.
Unsko-sanski kanton 5° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

15. Avgusta. 2019. Izdvojeno, Svijet
Trump Kini: Prvo riješiti situaciju u Hong Kongu, pa onda trgovinski sporazum

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da Kina želi napraviti trgovinski sporazum, ali bi se prvo prema Hong Kongu trebala odnositi humano, eksplicitno vežući trgovinski dogovor s mirnim rješenjem prodemokratskih prosvjeda u Hong Kongu.

“Naravno da Kina želi napraviti sporazum. Neka prvo humano riješi situaciju s Hong Kongom!”, rekao je Trump na twitteru.

“Nemam apsolutno nikakvu sumnju ako predsjednik Xi Jinping želi brzo i humano riješiti problem s Hong Kongom, da on to može. Možda osobnim susretom?”, dodao je Trump.

Zabrinutost SAD zbog kineskih paramilitarnih pokreta

Glasnogovornica State Departmenta rekla je ranije u srijedu da su Sjedinjene Države “duboko zabrinute” zbog kineskih paramilitarnih pokreta duž granice s Hong Kongom.

Izražavanje zabrinutosti State Departmenta uslijedilo je nakon što su zastupnici i Republikanske i Demokratske stranke pozvali Trumpa da zauzme čvršći stav prema Kini jer rastu brige zgog moguće kineske intervencije.

Trump, koji traži veliki dogovor kojim bi ispravio trgovinsku neravnotežu s Kinom, suočen je s kritikama iz Kongresa i drugih jer nije zauzeo čvršće javno stajalište o Hong Kongu i jer je ranije ovog mjeseca prosvjede nazvao “neredima” s kojima se treba baviti Kina.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision