Utorak, 28. Januara 2020.
Unsko-sanski kanton 14° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

28. Januara. 2020. Zanimljivosti
Trogodišnjak iz Malezije postao najmlađi član Mense: Sposoban je za velike stvari
Trogodišnji dječak iz Malezije koji živi u Velikoj Britaniji postao je najmlađi član Mense, najveće i najstarije internacionalne zajednice visokointeligentnih ljudi na svijetu. Muhammad Haryz Nadzim pozvan je pridružiti se ovoj organizaciji nakon razgovora sa psihologom i osvajanja 142 boda na Stanford-Binet testu inteligencije, prilikom čega je dobio prosječnu ocjenu 99,7 od 100, piše CNN.

Bistar dječak

“Svaka čast Haryzu na pozivu za Mensu. On je očigledno jedan bistar dječak i mi smo ushićeni što mu možemo poželjeti dobrodošlicu”, rekao je John Stevenage, izvršni direktor britanske Mense.

Da bi neko postao član britanske Mense, on mora “pokazati da se po visini kvocijenta inteligencije nalazi u vrhu dva posto svjetske populacije”, ističu oni na svojoj službenoj stranici.

Mensin test, koji se radi pod nadzorom, kreiran je djecu i za starije od deset i po godina. Za djecu mlađu od 10 godina obavezna je posjeta psihologu koja određuje njihov kvocijent inteligencije.

Osim evaluacije psihologa, na odluku o pozivu Haryza u Mensu značajno je utjecao i njegov rezultat na Stanford-Binet testu, koji se sastoji od kombinacije matematičkih zadataka, zadataka iz jezika, zadataka koji ocjenjuju pamćenje i logičkih zadataka.

“Običan” trogodišnjak

Haryzova majka, Nur Anira Asyikin, koja radi kao inženjerka u Durhamu u Engleskoj, kaže da je njena porodica znala da je on poseban i prije nego što je dobio poziv za Mensu. U dodatnoj školi u kojoj je išao na satove čitanja i matematike Haryz u septembru je pohvaljen za izuzetan napredak u oba područja. Ipak, po svim ostalim pitanjima on je običan dječak.

“On je manje-više tipičan trogodišnji dječak. Voli slikati i čitati knjige i sve u vezi s umjetnošću. Posebno voli Lego kockice i plastelin. Ponosni smo na njega i sretni zbog njega. On nije dobar samo u akademskim vještinama, nego se voli i igrati, kao sva ostala djeca. Mi znamo da će u budućnosti društvo od njega dobiti mnogo”, kaže njegova majka.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision