Monday, 4. December 2023.
Unsko-sanski kanton -2° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

4. Aprila. 2021. Region
Trenutno neće biti nastavljena vakcinacija građana iz regiona
Premijerka Srbije Ana Brnabić je rekla da se u ovom trenutku u Srbiji neće nastaviti vakcinacija građana iz regiona, ali da će Srbija nastaviti da pomaže zemljama u okruženju.

Ona je istakla da joj je drago što je Srbija u mogućnosti da pomogne građanima regiona i da je ponosna što je pokazala solidarnost u najtežim vremenima.

Brnabić je podsjetila na direktne donacije u vakcinama za BiH, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju i dodatni poziv građanima tih država da se vakcinišu u Srbiji.

“Mislim da je to važno, mi ne možemo biti bezbijedni, ukoliko naši prijatelji i komšije nisu. Kada dođemo do tog jula i, nadam se, steknemo kolektivni imunitet, ne možemo otvoriti granice i očekivati da se naša privreda potpuno oporavi, ukoliko naše komšije nisu dostigle neki stepen zaštite”, navela je Brnabić.

Navodeći da je najprirodnije da se pomogne komšijama i prijateljima, Brnabić je istakla da ne želi da u vezi s ovim pitanjem govori o politici, jer to nema nikakve veze s politikom.

Ona je rekla da se nada da će ovaj korak Srbije zbližiti narode zemalja regiona u budućnosti, te ocijenila da se to već dešava i da narod zemalja u regionu vidi pruženu ruku Srbije, i da treba politiku i političke izjave “ostaviti sa strane”.

“Srbija je prepoznata kao jedina zemlja u ovom trenutku u svijetu koja ima ovu vrstu solidarnosti”, istakla je Brnabić.

Brnabić je demantovala informaciju pojedinih beogradskih medija da je Ministarstvo zdravlja odlučilo da je pri povratku iz zemalja regiona za državljane Srbije obavezan PCR test, te napomenula da režim ulaska u Srbiju nije mijenjan, sve što je bilo do sada ostaje i nadalje.

“Nismo mijenjali režim ulaska u Srbiju. Oni koji su revakcinisani mogu da uđu bez PCR testa. PCR test nije potreban ni za državljane mini-Šengena plus Mađarska i Bugarska”, rekla je ona, dodajući da oni koji nisu vakcinisani mogu da uđu, ali moraju da budu u 10-dnevnom karantinu.

Prema njenim riječima, ako građani regiona ulaze iz drugih zemalja, kao što je Austrija, moraju imati negativan PCR test.

Što se tiče popuštanja epidemioloških mjera, Brnabić je rekla da će od sutra ugostiteljski objekti, kafići i restorani u baštama radito do 22 časa.

“Malo popuštamo mjere, ne previše. Dosta su dobri pokazatelji za vikend, jučer je dodatno pao broj zaraženih. Danas su nešto bolji brojevi i procenti. Za sada ide sve kako treba”, dodala je ona.

Ona je navela da je u ovom trenutku 2,6 miliona vakcina dato, oko 1,5 miliona ljudi je vakcinisano makar jednom dozom, što je 26 odsto punoljetnih građana, dok je oko 19 odsto revakcinisanih.

“Bez vakcinacije, imali bi u ovom talasu više od 10.000 zaraženih”, rekla je ona, te dodala da je potrebno 56 odsto građana da dobije punu zaštitu vakcinama, i izrazila nadu da će se Srbija do kraja juna vratiti u normalu.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision