Srijeda, 2. Decembra 2020.
Unsko-sanski kanton 5° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

2. Decembra. 2020. USK
Treća zima na pragu, a s njom i novi-stari problemi za građane USK-a, ali i za migrante

Državno ministarstvo Bezbijednosti dalo je zeleno svjetlo za izmještanje oko 60 migranata maloljetnika iz prihvatnog centra Borići u Bihaću u centar Duje. U toku su i pregovori i da se maloljetnici bez pratnje izmjeste iz Mirala.

Većina migrantskih centara na području Unsko-sanskog kantona uglavnom nema adekvatne uslove za prihvat maloljetnih osoba, a zbog čega su maloljetnici često izloženi kršenju dječijih prava i sloboda. Neophodno je maloljetnicima bez pratnje obezbijediti dostojne uslove.

Nakom zatvaranja prihvatnog migrantskog centra Bira, koji se nalazio u urbanom dijelu grada Bihać, u kamp Borići prebačeno je stotinjak maloljetnika bez pratnje. Izmještanje maloljetnika iz Borića u privatni centar Duje kod Doboja omogući će adekvatnije zbrinjavanje porodica s djecom.

Iako je kamp Bira odavno zatvoren, stotine migranata još se nalazi u okolnim napuštenim objektima, i nadaju se ponovnom otvorenju ovog kampa. Kažu da drugi prihvatni centri, osim Bire, ne dolaze u obzir jer su daleko od granice.

Iz Gradske uprave Bihaća tvrde da do ponovnog otvaranja Kampa Bira neće doći. Traže od državnih institucije da preuzmu odgovornost za migrantsku krizu.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision