Petak, 20. Septembra 2019.
Unsko-sanski kanton 18° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

20. Septembra. 2019. USK
Tradicija se nastavlja: Na “Cazinskom sajmu” preko stotinu izlagača, domaća hrana, vožnja fijakerom

Danas je svečano otvorena 18. Kantonalna izložba stočarstva „Cazinski sajam“ i trajat će naredna tri dana.

Na Trgu Zlatnih ljiljana u okviru ove tradicionalne manifestacije predstavit će se preko stotinu domaćih i gostujućih izlagača na čijim štandovima će se naći domaći i organski proizvodi, rukotvorine i slično.

Zvanični dio programa počeo je od 10:00 sati kada su sajam posjetili prvačići i polaznici cazinskih obdaništa kojima je i ove godine bio poslužen doručak.

Na štandu vrijednih članica Kulturno-umjetničkog društva „Stijena“, poznatih i kao izuzetno dobrih domaćica, i ove godine već od jutra se može vidjeti prava kuhinja. U prvom dijelu dana kod njih možete naručiti pravu domaću kljukušu sa sirom, bijelim lukom i domaćim izmećajem pečenu na licu mjesta u šporetu „lepuzanu“. Osim što je prodavaju po porciji (3 KM), kljukuša se može naručiti i u tepsiji (8 KM) tako da ovog petka pravi domaći doručak ili ručak možete pronaći na „Cazinskom sajmu“.

I “mliko iz kablića” se može naći na “Cazinskom sajmu”. Interes za štand KUD Stijena je ogroman i njihove članice od jutra vrijedno rade. Peku se kljukuše, razvijaju masnice, a brdari i kuruza su također među najtraženijim artiklima, kao i bogata domaća kalja.

Sva sredstva koja dobiju od prodaje ovih jela, a čije cijene su zaista simbolične, namijenjena su za rad Kulturno- umjetničkog društva „Stijena“ i dalje očuvanje starih običaja i tradicije ovog kraja.

Toplo preporučujemo i krug fijakerom po čaršiji po cijeni od 3 KM.

Drugi dio programa održava se od 16 sati kada će se održati takmičenje za izbor najbolje spremljene masnice odnosno maslenice, a u nastavku ovog dijela programa predstaviće se članice Kulturno- umjetničkog društva „Stijena“ sa pripremom čitavog niza domaćih krajiških jela koja će se prodavati po simboličnim cijenama. U ovom dijelu programa će nastupiti i mladi članovi KUD Stijena, a predstavitće i neke od starih krajiških običaja.

U subotu, uz izlagače, građani će moći posjetiti još jedan zabavni dio program koji će izvesti kulturno- umjetnička društva Hasan Mujezinović i Liskovac, od 12 sati.

Istoga dana se u poslijepodnevnim satima na gradskom igralištu Alinac održava izložba pasa. Riječ je o državnoj izložbi na kojoj se predstavljaju brojne različite rase pasa s područja cijelog Unsko- sanskog kantona.

U nedjelju je, kao i uvijek, tradicionalna stočna izložba koja se održava na stočnoj pijaci u Slatinu od 10 sati.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision