Wednesday, 22. September 2021.
Unsko-sanski kanton 12° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

2. Avgusta. 2021. Zanimljivosti
Tokio posebno za Olimpijske igre redizajnirao javne toalete pretvorivši ih u umjetnička djela

Povodom Olimpijskih igara 16 umjetnika, dizajnera i arhitekata dobilo je zadatak redizajnirati 17 javnih toaleta u elegantnoj tokijskoj četvrti Shibuya što za rezultat ima najneobičnije toalete koji izgledaju kao prava umjetnička djela.

Čistoća i gostoprimstvo toliko su ukorijenjeni u japanskoj kulturi da su čak i toaleti umjetnička djela.

U saradnji sa lokalnim zvaničnicima i Fondacijom Nippon, projekat “neprijatnu potrebu” pretvara u privlačnu interakciju sa modernim dizajnom.

Jedanaest objekata – uključujući one koje su projektovali arhitekti Tadao Ando, Masamichi Katayama iz Wonderwalla, Shigeru Ban, Takenosuke Sakakura, Fumihiko Maki i Kengo Kuma – već je otvoreno, a preostalih šest bi trebalo da bude završeno do proljeća sljedeće godine, prema Fondaciji Nippon.

Toaleti su bili dio napora uljepšavanja Tokija prije ljetnih olimpijskih igara. “Toaletni park” u Nabeshima Shoto Parku razvio je arhitekta Kengo Kuma, koji je dizajnirao novi Nacionalni stadion, glavnu lokaciju Olimpijskih igara.

Kumin toaletni park otvoren u junu sastoji se od pet koliba povezanih vrtnom stazom “koja stvara liniju protoka”, rekao je Kuma u saopćenju, “s nadom da će ponuditi potpuno iskustvo koje obuhvata okolno okruženje, kao i strukture. “

Iako je svih pet jedinica prekriveno letvicama postavljenim pod nasumičnim uglovima, svaka ima drugačiji enterijer fokusiran na različite potrebe – uključujući brigu o djeci, ličnu njegu i pristupačnost invalidskim kolicima.

“Za razliku od konvencionalnih javnih toaleta, oni su jedinstveni po tome što ih mogu koristiti različiti ljudi”, rekao je Kuma. Odabrao je Nabeshima Shoto, rekao je, “jer ima najbujnije zelenilo i mislio sam da ću moći razbiti uobičajenu sliku javnih toaleta.”

Tadao Ando, inspiraciju za toalet u parku Jingu-Dori crpio je iz azumaye, tradicionalnog ljetnog paviljona koji se nalazi u formalnim japanskim vrtovima. Ando je svoj toalet nazvao Amayadori, japanski za “sklonište od kiše”.

Toaleti dizajnera Nigoa izgledaju kao udoban mali dom, u oštroj suprotnosti s obližnjim visokim zgradama.

“Zamislio sam toalet koji se osjeća kao dobar stari dom koji mirno stoji na uglu”, rekao je. “Toalet će nekima djelovati nostalgično, a drugima novo, ovisno o njihovoj dobi i generaciji.”

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision