Thursday, 27. January 2022.
Unsko-sanski kanton 0° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

2. Decembra. 2021. Region
Tiodorović: Nema dokaza da je omikron otporan na vakcinu

Panične poruke koje šalju pojedini mediji iz zemlje i inostranstva zbog novog, omikron soja virusa korona, epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović ocjenjuje kao neutemeljene, ističući da nema podataka da je ta varijanta otporna na vakcine.

On je za RTS naveo i da su, prema podacima koje dobija iz bolnica, 92,3 odsto oboljelih sa teškom kliničkom slikom nevakcinisani.

Branislav Tiodorović smatra da i ljekari umiju da pretjeraju kada govore o novoj varijanti virusa, navodeći da, prema podacima do kojih je došao, omikron sojem u Južnoj Africi dosad je zaraženo 2.830 ljudi, a u Evropi oko 150.

“Uvek treba poći od naučno potvrđenih činjenica. Nema dokaza da je omikron soj otporan na vakcinu. Ima istraživanja da postojeće vakcine dobro štite, naročito od teške kliničke slike kovida”, naglašava Tiodorović.

Dodaje da je panika neopravdana, ali da ima razloga za oprez.

Kako kaže, ograničenja za ulazak u Srbiju koja su već stupila na snagu, posebno će biti primjenjivana na putnicima iz država sa juga Afrike.

Objašnjava da je Krizni štab odlučio da se na graničnim prelazima i aerodromima zadržavaju u karantinu ljudi koji su u tranzitu, a dolaze iz zemalja gdje je potvrđeno prisustvo omikron varijante kovida.

“Pošto Srbija nema direktnu liniju sa Južnom Afrikom, treba posebnu pažnju obratiti na putnike su doputovali iz Frankfurta, Amsterdama, Pariza, Londona, i da se takvi putnici posebno kontrolišu”, kaže Tiodorović.

Čak i ako budu negativni na PCR testu, moraju u sedmodnevni karantin, dodaje Tiodorović i napominje da se i državljanima Srbije koji dolaze iz zemalja zapadne Evrope gdje ima potvrđenih slučajeva omikrona, savjetuje sedmodnevna izolacija.

Sedmog dana se radi ponovno testiranje, kao i poslije 14. dana, a ukoliko su negativini, karantin se završava, dodaje član Kriznog štaba.

Ukazujući na činjenicu da 70 odsto škola nema prijavljenih novih slučajeva zaraze, Tiodorović kaže da nema ni razloga da se plan za početak zimskog raspusta (31. decembar) mijenja.

Tiodorović je ponovio da će zbog nenošenja maske i nepridržavanja odstojanja na skupovima i na otvorenom i na zatvorenom, najveću cijenu platiti nevakcinisani i starije osobe sa hroničnim bolestima.

Prema njegovim riječima, skoro trećina fatalnih ishoda je kod vakcinisanih, ali, kako naglašava, riječ je o osobama starijim od 70 godina sa hroničnim bolestima, naročito kod onih osoba koje su oklijevale da prime treću dozu, dok su svi mlađi koji su preminuli bili nevakcinisani.

Tiodorović ponavlja da su strogo kontrolisanje mjera i vakcinacija jedini načini da se epidemija prevaziđe.

Poručuje da je važno da oni koji kontrolišu kovid propusnice rade svoj posao, jer će svako ko pusti nekoga ko nema validan dokument biti pozvan na odgovornost.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision