Monday, 25. September 2023.
Unsko-sanski kanton 12° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

20. Aprila. 2021. Zanimljivosti
“Timelapse” posvećen klimatskim promjenama

Nova “timelapse” funkcija na popularnoj platformi, pruža uvid u to kako su klimatske promjene, urbanizacija i krčenje šuma promijenile planetu u posljednje četiri decenije.

Stvorena sa 24 miliona satelitskih slika, zajedno sa 800 uređenih video zapisa, ova funkcija omogućava korisnicima da vide “kako vrijeme teče” na bilo kom mjestu na planeti, koristeći podatke NASA-e, američkog geološkog zavoda i Kopernikusa, sistema za nadgledanje i proučavanje Zemlje, Evropske unije.

Klimatske promjene uzrokuju češće i jače poplave, suše, oluje i vrućine, jer prosječne globalne temperature rastu do novih rekorda.

“Timelapse” alatka Google Earth-a prikazuje promjenu obalnih linija, širenje gradskih pejzaža i poljoprivrednog zemljišta, kao i istovremeno, recesiju glečera, šuma i rijeka.

Jedan video prikazuje brzi prelazak šuma u ​​blizini Bolivije u sela i farme, glavni uzrok krčenja šuma u ​​prašumi Amazonije; dok druga prikazuje recesiju glečera Kolumbija na Aljasci, usljed globalnog zagrijavanja, za čitavih 20 kilometara.

Naučnici su upozorili da porast globalne emisije gasova sa efektom staklene bašte može dovesti do ekstremnih vremenskih uslova i većih rizika od prirodnih katastrofa.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision