Subota, 28. Septembra 2019.
Unsko-sanski kanton 24° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

28. Septembra. 2019. Zanimljivosti
Termos-košnice iz Trebinja na probi u pčelinjacima širom BiH

Kroz dvije poluserije Spaići su napravili i plasirali na tržište 100 komada termos-košnica. Ova nagrađivana inovacija našla se u pčelinjacima od Trebinja, Mostara, Sarajeva, Herceg Novog, Foče, Bosanske Krupe do Mrkonjić Grada.

Prvu seriju smo napravili u vlastitoj režiji, bez sopstvene proizvodnje, pojedine djelove smo kupovali u maloprodajnim objektima, pa smo to rezali u odgovarajućim radionicama, samo smo mi montažu vršili. Ukoliko bi došlo do ozbiljnijih zahtjeva, morali bismo pokrenuti sopstvenu radionicu, a koliko bi sredstava za to bilo potrebno zavisilo bi od stepena automatizacije i obima proizvodnje“, ističe Obrad Spaić, a koji je od početka uključen u priču sa termos košnicama.

Dalja proizvodnja zavisi od interesa kupaca

Do ovog rješenja, Dragan Spaić je zajedno sa svojom djevojkom Tatjanom i sestrom Majom došao, upravo zahvaljujući želji da Obradu olakša bavljenje pčelarstvom, koje je Spaićima hobi. I proizvodnju nulte serije rađena je u sklopu porodice, uz dodatnu pomoć još dva člana tima.

Mladi inovator Dragan Spaić

Pošto je naš glavni inovator Dragan diplomirao i počeo da radi, ima manje vremena da se ovome posveti, ali ukoliko termos košnica pokaže dobre rezultate, a mi očekujemo da hoće, naći ćemo način da proizvodimo za sve zainteresovane kupce. Mi bismo u zavisnosti od interesa naših kupaca, grada, regiona, vidjeli da li ići u širu i veću proizvodnju ili da to bude manja radionica gdje ne bi bila automatizovana nego serijska proizvodnja“, objašnjava Obrad.

Termos-košnica Dragana Spaića pobjednik takmičenja za najbolju inovaciju

Dosadašnji kupci čekaju rezultate kako će se košnice pokazati u pčelinjacima. Obrad ističe da su što se tiče izgleda i kvaliteta kako je sve to urađeno zadovoljni.

Zadovoljni onim štu vide, koliko je teška, da ne treba farbanje košnice, ne mogu da odole i kupe je. Sada očekuju da vide kako će se ponašati u zimskom periodu i kako će pčele izaći iz zime, koliko jače, koliko će veća biti pčelinja društva“, priča naš sagovornik.

Spaići zbog termos-košnica u svom pčelinjaku odustaju od klasičnih

Sudeći po vlastitom iskustvu Obrad vjeruje da se neće pokajati. I prije nego što su Spaići termos-košnicu predstavili na sajmovima inovacija, isprobali su je u svom pčelinjaku.

Mi smo prvo za naš pčelinjak napravili 2-3 košnice i ubacili naše pčele. Imali smo fenomenalne rezultate. Kada treba da promijenimo košnicu, mi promijeno ovom novom. Takođe, ako formiramo novo društvo, formiramo ga u termos-košnici. Za sada u našem pčelinjaku one čine trećinu. Mislim da klasične košnice više nećemo koristiti“, kaže ovaj Trebinjac.

U pčelinjaku Spaićevih termos-košnice čine trećinu svih košnica

Termos-košnice su napravljene od drvenih nosača i tri sloja – spoljašnjim od plastike, srednjim od stiropora i mekim drvetom sa unutrašnje strane. Spaići kažu da sadrže prednosti i drvenih i stiropornih, i istovremeno ispravljaju nedostatke i jednih i drugih. Lakše su od drvenih košnica, a njihova konstrukcija obezbjeđuje odličnu termoregulaciju, što doprinosi i umnožavanju pčelinjih društava, ali i povećanju količine meda.

Termos-košnice su nagrađivane na sajmovima širom svijeta – u kineskom gradu Fošanu, Skoplju, Istanbulu, Zagrebu, Nirnbergu, Banjaluci, Katovicama…

Preuzeto sa portala:www.agroklub.ba

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision