Utorak, 21. Januara 2020.
Unsko-sanski kanton 14° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

21. Januara. 2020. Zanimljivosti
Tehnologija prepoznavanja lica – rješenje problema ili narušavanje privatnosti?
Evropska komisija otkrila je da razmatra uvođenje zabrane tehnologije prepoznavanja lica na javnim mjestima koja bi trajala i do pet godina, piše BBC.

Razlog za eventualnu zabranu je potreba za dodatnim vremenom kako bi se razvili mehanizmi sprečavanja zloupotrebe ove tehnologije. Ona omogućava da se u stvarnom vremenu provjere sva snimljena lica s bazom podataka policije kako bi se pronašli ljudi koji se možda nalaze na potjernicama.

Ova eventualna zabrana ne bi vrijedila za neke sigurnosne projekte.

Komisija je iznijela svoje planove u dokumentu na 18 stranica, najavivši nova pravila koja će poboljšati postojeće regulative koje se odnose na privatnost. Predloženo je i nametanje novih pravila kako ljudima koji razvijaju tehnologiju umjetne inteligencije, tako i korisnicima tehnologije. Također, zemljama Evropske unije predloženo je da stvore nadležne organe koji bi pratili provođenje ovih novih pravila.

Ovaj prijedlog zabrane dolazi u vrijeme kada u Velikoj Britaniji političari i aktivisti traže da se policiji ukine pravo na javni nadzor korištenjem tehnologije prepoznavanja lica. Aktivisti tvrde da je trenutna tehnologija netačna, nametljiva i da krši pravo pojedinaca na privatnost. Jedno je istraživanje pokazalo i da su algoritmi za prepoznavanja lica daleko manje tačni u prepoznavanju crnih i azijskih lica, u usporedbi s bijelim.

Kako funkcionira ova tehnologija?

Softver mapira sve fotografije lica s potjernica policije i uspoređuje ih sa snimkama koje naprave kamere na javnim mjestima. Ako dođe do podudaranja, softver šalje obavijesti policiji.

U međuvremenu, kineska vlada je započela s uvođenjem ove tehnologije u apotekama u Šangaju. Od pojedinaca koji kupuju lijekove koji sadrže psihotropne supstance, tražit će se da potvrde svoj identitet skeniranjem lica. To je posljednji u nizu poteza kineske države da spriječi potencijalne nasilnike da se dokopaju određenih lijekova koji se mogu koristiti za proizvodnju ilegalnih narkotika.

I dok su zemlje zapada i dalje oprezne, Kina se jako zalaže za uvođenje i unapređenje ove tehnologije.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision