Saturday, 22. January 2022.
Unsko-sanski kanton -3° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

19. Novembra. 2021. Bosna i Hercegovina
Tegeltija i Sijarto o jačanju saradnje i evropskim integracijama BiH

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je juče u Sarajevu s ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom o jačanju saradnje dvije zemlje i evropskim integracijama BiH.

Predsjedavajući Tegeltija je ovom prilikom konstatovao da su odnosi BiH i Mađarske dobri i da se intenziviraju u svim oblastima. Naglasio je da dvije prijateljske zemlje nemaju otvorenih pitanja i izrazio opredijeljenost za daljnji razvoj bilateralnih veza u obostranom interesu, a naročito za unapređenje ekonomske saradnje koja se može podići na viši nivo intenziviranjem kontakata privrednika.

Tokom razgovora, Tegeltija je zahvalio Mađarskoj na kontinuiranoj podršci i pomoći Bosni i Hercegovini na evropskom putu i pozdravio novi prijedlog Evropske komisije za poboljšanje procesa pristupanja – Kredibilna perspektiva EU za zapadni Balkan, te izrazio nadu da će ova metodologija dati novi i snažniji zamah procesu proširenja EU.

Posebnu zahvalnost je izrazio mađarskoj vladi na dosadašnjoj pomoći u borbi protiv virusa korona, vrijednim donacijama zaštitne opreme, PCR testova i vakcina.

Na sastanku je, u svjetlu održavanja današnje regionalne konferencije o migracijama, razgovarano i o rješavanju pitanja u oblasti migracija. Predsjedavajući Tegeltija je i ovom prilikom naglasio da BiH nosi preveliki teret krize, te da je potrebna snažna pomoć EU i međunarodne zajednice u zaustavljanju kretanja migranata prema BiH.

Tegeltija je informirao sagovornika i o unutrašnjim odnosima u BiH. Tom prilikom je istaknuo potrebu da se politička kriza u BiH rješava unutrašnjim dijalogom, bez nametanja rješenja sa strane, uz poštivanje ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma – saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision